Rak kostiju – uzroci, simptomi i liječenje

Postoji nekoliko tipova raka kostiju. Neki se pojavljuju kod djece, dok drugi zahvaćaju većinom odrasle.

Termin „rak kostiju" ne uključuje karcinome koji počinju drugdje u tijelu i onda se šire na kosti. Takvi karcinomi dobivaju naziv prema mjestu nastanka poput raka dojki koji se širi na okolne kosti. Rak kostiju također ne uključuje rak krvnih stanica poput leukemije koja počinje u koštanoj srži.
Simptomi raka kostiju

Znakovi i simptomi raka kostiju uključuju:

bol u kostima
otečenost blizu zahvaćenog područja
lom kostiju
umor
gubitak težine

Uzroci raka kostiju

Nije potpuno jasno što uzrokuje većinu rakova kostiju. Liječnici znaju da on počinje sa pogreškom u DNA stanice. Ta pogreška uzrokuje rast ćelije i širenje na nekontroliran način. Takve ćelije nastavljaju živjeti umjesto da uginu u određeno vrijeme.
Tipovi raka kostiju

Rak kostiju se može podijeliti na različite tipove bazirane na tipovima stanica gdje rak počinje. Najčešće vrste raka kostiju su:

Osteosarkom - počinje u stanicama kostiju. Osteosarkom se većinom pojavljuje kod djece i tinejdžera.
Hondrosarkom - počinje u stanicama hrskavice koja se najčešće nalazi na krajevima kostiju. Pogađa starije osobe.
Ewing-Sarkom - nije jasno gdje počinje. Liječnici vjeruju da počinje u živčanom tkivu koje se nalazi u kostima. Većinom se pojavljuje kod djece i tinejdžera.

Liječenje raka kostiju

Mogućnosti liječenja raka kostiju su bazirane na tipu raka koji imate, stupnju razvijenosti i razini vašeg zdravlja. Tretmani obično uključuju operaciju, kemoterapiju, radijaciju ili kombinaciju tretmana.
Operacija

Cilj operacije je potpuno ukloniti rak kostiju. Kako bi se to napravilo liječnici uklanjaju tumor i mali dio tkiva koje ga okružuje.

Tipovi operacije uključuju:

Amputacija - u rijetkim slučajevima rak kostiju koji je jako raširen ili je lociran na kompliciranom mjestu na kostima može zahtijevati amputaciju, no s razvitkom drugih učinkovitih tretmana ova operacija se sve rjeđe koristi.
Operacija koja ne zahvaća udove - ako se rak kostiju pojavljuje u kostima različitim od onih u rukama i nogama liječnici mogu ukloniti kost i okolna tkiva. Kost koja se ukloni tijekom operacije može se zamijeniti dijelom kosti iz drugog područja tijela ili sa posebnom protezom.

Radijacija

Radioterapija koristi visoko-naponske energetske zrake poput X-ray zraka kako bi one uništile zloćudne stanice.

Radioterapija se može koristiti kod osoba koje imaju rak kostiju koji se ne može ukloniti operacijom. Kod osoba s naprednim rakom kostiju radioterapija može pomoći u kontroliranju znakova i simptoma, poput smanjivanja boli.
Kemoterapija

Kemoterapija je postupak koji koristi kemikalije za uništavanje ćelija. Kemoterapija se najčešće daje kroz vene. Tada lijekovi kemoterapije putuju kroz tijelo.

Kemoterapija, ponekad kombinirana s radioterapijom, se često koristi prije operacije za smanjivanje raka na veličinu koja se lakše kontrolira i uklanja.

Izvor: krenizdravo.com