Rajčica je niskokalorična, ali i ljekovita. Jeste li znali ovo?

paradajz, likopen, zdravlje, rajčica, zdravlje, paradajiz, hrana, ljeto, voće, paradajiz, dijeta, mršavljenje uz trening, namirnice, kuhanje, zdravlje, rajčica, pluća, Zaštita od raka pluća, savjeti, jestivost, povrće, rajčice  , paradajiz

... sočnog ploda iz kojeg nam po bradi curi sok dok sjedimo u plićaku. Naravno, s godinama rastu kriteriji - i oni gastronomski i estetski - ali rajčica ostaje carica ljetnog stola.

Španjolci su tako svijet zadužili gazpachom, hladnom juhom od rajčice, dok je kod nas češća topla varijanta juhe, uz hladni sok od rajčice, ali i sve moguće ljetne salate u kojima je ovaj crveni plod glavni sastojak.

No rajčica ne služi samo za osvježenje već su dokazana i njena ljekovita svojstva. Ovaj je plod pun vitamina A, C, K, i vitamina B6, ali je također i izvrstan izvor kalija, minerala koji je ključan za rad naših mišića (nikada se ne smije zaboraviti da je i srce mišić), a upravo kalij, uz magnezij, ljeti najviše gubimo iz organizma zbog pojačanog znojenja na visokim temperaturama.

Rajčica sadrži i vrlo važan fitonutrijent zvan likopen koji usporava starenje, ima snažno antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Istraživanja su dokazala da konzumiranje rajčice za 29 posto smanjuje rizik izloženosti srčanim oboljenjima, a kako je riječ o niskokaloričnoj namirnici (17,6 kalorija na 100 grama), uz nju se i gube kilogrami.

Uz to rajčica regulira probavu, sprečava negativno djelovanje bakterija, ali i potiče stvaranje karnitina - tvari slične aminokiselinama koja razgrađuje i sagorijeva masnoću i pretvara je u energiju pa stručnjaci naglašavaju da dijeta uz veći unos rajčice (samo s malo soli) za 30 posto povećava topljenje kalorija.

Uz to ova namirnica prerađivanjem (sušenjem, ukuhavanjem ili pasiranjem ) ne gubi svoje nutritivne vrijednosti pa je ona zapravo i važan sastojak zimnice. Stoga, ako vam se čini da je prevruće za kuhanje zimnice, sjetite se da je sada ponuda rajčica najbogatija, ali i onog osjećaja ljeta koji se dogodi kada šalša zamiriše u hladnom zimskom danu.