Pušenje u trudnoći ugrožava bebinu psihu!

Iako postoje brojni dokazi da pušenje u trudnoći može, kod nerođene djece, uzrokovati dugoročne zdravstvene probleme poput astme, infekcije uha i dišnih bolesti, ovo istraživanje je među prvima pokušalo pronaći vezu između pušenja u prenatalnom periodu i povećanog rizika za mentalne bolesti, kao što su poremećaji pažnje i hiperaktivnost te i depresija.

Istraživači sa finskog Sveučilišta Turku analizirali su podatke o rođenju 175.000 mališana rođenih u kasnim 1980-ima, kao i njihovo korištenje psihotropnih lijekova u dječjoj i mladenačkoj dobi.

Rezultati su jasno pokazali: mališani izloženi prenatalnom pušenja imali su 32 posto veću vjerojatnost da će u djetinjstvu morati uzimati lijekove za mentalne bolesti od klinaca čije majke nisu puše tijekom trudnoće. Rizik je bio još veći kod potomaka čije su mame pušili više od kutije dnevno tijekom trudnoće. Njihova djeca su imala 44 posto veću vjerojatnost da će morati koristiti lijekove nego djeca čije se majke nisu trovale nikotinom.

"Istraživanje je pokazalo da prenatalna izloženost nikotinu ometa razvoj fetalne stanice mozga. Našim smo prijašnjim istraživanjima, objavljenima u časopisu Journal of Pediatrics otkrili da prijevremeno rođena djeca izložena pušenju imaju manji volumen frontalnog i malog mozga od dojenčadi koja nije bila izložena nikotinu. Ove regije mozga su iznimno važne za normalan kognitivni razvoj", zaključili su stručnjaci.

Stoga drage dame, ako ste trudne i ako još k tome pušite, vrijeme je da odmah prekinete s otrovnom navikom! Zdravlje vaše nerođene bebe mora biti na prvom mjestu!

izvor: ordinacija.hr