Prvi posjet kod zubara: Djeca trebaju ići do prvog rođendana

29.09.2014

Prvi mliječni zub niče oko 6. mjeseca života i treba ga pravilno čistiti. Nježnim, kružnim pokretom očetkajte ga ujutro i navečer, a može ga se očistiti gazom nakon svakog hranjenja - kaže dr. med. dent. Ana Trupeljak Obradov te dodaje da bi prvi posjet stomatologu trebao biti nakon što nikne prvi zub, a najkasnije oko prvog rođendana.

Dijete, nastavlja Trupeljak Obradov, treba čim prije odvesti kod zubara na kontrolu, ali i kako bi steklo naviku. Djeci treba prvo približiti što je to zubarska ordinacija i objasniti im što se tamo radi, a za to je najbolji pristup "ispričaj, pokaži i napravi". Treba im, primjerice, rotirajućom četkicom ići po prstiću da vide kako to ne boli jer će se tada lakše opustiti - rekla je Trupeljak Obradov te dodala da roditelji i kod kuće mogu pomoću edukativnih slikovnica djetetu približiti i objasniti zašto je potrebno održavati oralnu higijenu i ići na preglede kod stomatologa.

Neredovita i neadekvatna njega zubića dovest će do karijesa, koji je uz gingivitis, najčešća bolest usne šupljine kod djece. Mliječni zubi su držači prostora za trajne i iznimno je važno držati ih čistima, te ukoliko se karijes pojavi, odmah ga treba ukloniti.  Najbolji način u prevenciji karijesa je pravilno četkanje zubića s fluoridnom pastom. Ako se mliječni zub zbog karijesa izvadi prije vremena, mjesto koje je čuvao postat će manje i trajni zubi tako neće imati dovoljno prostora za ispravan izlazak i rast.

Izvor: 24sata.hr

Tagovi: zubar higijena djeca

loading...