Prva menstruacija utječe na pojavu raka, moždanog i srčanog udara

menstrualna bol, menstruacija, menstrualni ciklus, menstruacija, mit, istraživanje, menstruacije, menstrualna bol, lijekovi
Žene koje su prvu menstruaciju dobile prije 10. ili nakon 17. godine, pod većim su rizikom od onih koje su između te dobi dobile menarhu. Inače, prva mjesečnica češće se javlja kod pretilih djevojčica, pa je i povezanost između ranije menstruacije i kasniji razvoj srčanih bolesti očekivan, objasnio je autor najnovijeg istraživanja, dr. Dexter Canoy sa Sveučilišta Oxford.

No njegova ekipa se iznenadila kad je otkrila da se povećava rizik i kod žena koje su kasnije dobile menstruaciju, što ne mogu objasniti. Istraživanje je obuhvatilo više od milijun žena u Velikoj Britaniji, i to u dobi između 50 i 64 godine, a proučavali su se njihovi podaci u razdoblju od 11 godina, tijekom kojeg je gotovo 250.000 žena hospitalizirano ili preminulo zbog komplikacija povezanih s povišenim krvnim tlakom. Kod 73.000 se pojavio neki oblik srčanih bolesti, a više od 25.000 je doživjelo moždani udar. Najmanji rizik se pak pojavio kod žena koje su prvu menstruaciju dobile s 13 godina.

Iako od prije postoje slična istraživanja, niti jedno nije rađeno na tako velikom uzroku. Također, rizici su ostali isti i kad se u obzir uzela tjelesna masa, pušenje i društveno-ekonomski status ispitanica. Uz to, iako su uočene male razlike u riziku između žena koje su prvu menstruaciju dobile s 12 godina i onih koje su je dobile s 15, te razlike su toliko male da bi mogle biti klinički nebitne, izjavio je Canoy.

Zanimljivo je to da se prosječna dob prve menstruacije s godina sve više snižava. "Ono što trenutačno ne možemo objasniti jest je li vrijeme kad je nastupila prva menstruacija najbitniji čimbenik sam po sebi ili postoje još neki faktori koji se događaju tijekom zrele/srednje dobi (koji su nekako povezani s prvom menstruacijom), a koji povećavaju rizik od srčanih bolesti", izjavio je Canoy.

dailymail.co.uk