Protiv gripe je bolje cijepiti se ujutro

male boginje, cijepljenje, Nermin Avdić, Davor Pehar, homoseksualci, cjepivo, uzrok, cijepivo, italija, Talijanska Agencija za lijekove, cjepivo Fluad, cjepivo Fluad, Europska agencija za lijekove, cjepivo, Novartis, liječnici, kuba, trudnice, Virus HIV-a, gripa, cijepljenje, istraživanje, kašalj, djeca, cijepljenje, liječnici, mikrobiolog , laboratorija

Protiv gripe je bolje cijepiti se prijepodne nego poslijepodne, pokazalo je britansko istraživanje.

Cjepiva djeluju tako da potiču imuni sustav na proizvodnju antitijela koja se aktiviraju u slučaju izloženosti bolesti. Zbog toga što imuna reakcija čovjeka varira tijekom dana neki znanstvenici sugerirali su da bi cjepiva mogla bolje djelovati u određeno doba dana.

Znanstveni tim nasumično je 276 starijih osoba podijelio u dvije skupine za cijepljenje protiv gripe - jednu između 9 i 11 sati a drugu između 15 i 17 sati.

Mjesec dana kasnije analizirani su uzorci krvi i određena razina antitijela protiv virusa gripe.

U obje skupine uočen je porast antitijela no povećanje je bilo veće kod onih koji su cijepljeni ujutro u odnosu na one koji su cijepljeni poslijepodne, objavljeno je u časopisu Vaccine.

Bolji rezultat jutarnjeg cijepljenja zabilježen je i kod muškaraca i žena.

"Ne znamo točno kako to ujutro funkcionira", kazala je voditeljica istraživanja Anna C. Phillips sa sveučilišta Birmingham.

U okviru istraživanja proučavane su samo razine antitijela ali nije praćeno i jesu li cijepljeni kasnije oboljeli od gripe.

Phillips kaže kako ne treba čekati na konačnu potvrdu da je povećana razina antitijela povezana sa smanjenim rizikom od obolijevanja. "Znamo da je to ono što antitijela rade... pa počnite odmah".

Izvor: vecernji.hr