Žalosno: Pronašli virus koji ubija rak, ali lijek je neprofitabilan

06.09.2012

Zvuči predobro da bi bilo istinito: virus koji proždire rak. ‘Ponekad ga zovem ubojicom koji ubija loše momke’, kazao...

...je dr. Magnus Essand iz Švedske, koji tvrdi da je pronašao moguće jako uspješan lijek protiv raka.

Priču o otkriću dr. Essanda u britanskom Telegraphu donio je novinar Alexander Masters, koji je na tu informaciju slučajno naišao na internetu. Odmah ga je zaintrigirala budući da njegova bliska prijateljica boluje od tipa raka na kojem je Essand vršio testove.

Prednosti tog doktorovog otkrića ima puno: kao prvo, virus je jeftin za proizvodnju, a kao drugo, njegove su eventualne nuspojave minimalne, odnosno svode se na simptome slične oboljenju od gripe. Novinar prenosi i rezultate iz istraživačkih izvješća doktora Essanda, koji pokazuju da se tumor kod ispitivanih miševa doslovce topi. No, na čovjeku nikad nije testiran, a kako kaže doktor - izgleda ni neće.

Nedostaje mu milijun funti?!

Naime, Essandu nedostaje novca da bi svoja istraživanja i testiranja priveo kraju. "Koliko novca?", pita ga novinar. "Oko milijun funti", ispali doktor. "Pa to je iznos ravan bankarskom bonusu. Manje nego što rock-zvijezda potroši na svoju zlatnu WC-školjku", uzvraća mu na to novinar.

Problem se, naime, pojavio oko toga što doktor Essand i njegov tim jednostavno ne mare za profit. Detalji njegova eksperimenta već su objavljeni u vodećim časopisima diljem svijeta, što znači da otkriće ne može više biti patentirano. A bez patenta nitko ne želi investirati. "To je zato jer jedino veliki profit može natjerati tvrtke da ulažu u nešto od čega će dovoljno zaraditi da pokriju svoj ulog", kazao je doktor.

Ni država nije zainteresirana

Nema ni sredstava iz javnih fondova. Iz posve nepoznatih razloga, švedska vlada odbija financirati klinička ispitivanja kod ljudi, čak i kada bi rezultati potencijalno mogli osloboditi državu ogromnih financijskih ulaganja u liječenje ljudi.

"Ako pronađem nekoga tko bi vam donirao novac za to, biste li nastavili s kliničkim ispitivanjima?", retorički je pitao novinar. U svom tekstu u listu pozvao je zato sve zainteresirane da doniraju novac doktoru Essandu da dovrši svoje istraživanje. Novac se može donirati putem internetske stranice www.uu.se/en/support/oncolytic ili preko Sveučilišta u Uppsali: The Oncolytic Virus Fund, Box 256, SE-751 05 Uppsala, Švedska.

Izvor: Danas.hr

Tagovi: lijek virus RAK
loading...