Pronađen lijek protiv prehlade! Zbogom grlobolji i curenju iz nosa

prehlada, lijek, navike, pravila, zdravlje, prehlada, lijek, muškarci, žene, nos, prehlada, lijek za prehladu, gripa, prehlada, virusi, prehlada, izbjegavanje, zdravlje, glupost, lijekovi, nos, prehlada, sluz, prehlada, gripa, borba, sinusi, liječenje, sinusi, lijek, zdravlje, prehlada, virusi, kronične grlobolje, grlobolja, lijek, prehlada, zima, prehlade, lijek za prehladu, prehlade mjehura, prehlada, gripa, namirnice, prehlada, imunitet, jačanje imuniteta, metoda, namirnice, prehlada, kad što jesti, začepljen nos, ispuhivanje nosa, imunitet, napitak, đumbir, recept, prehlada, prehlada, zdravlje, prehlada, nos, juha, prehlada, prehlada, curenje nosa, načini, prehlada, lijek, prehlada, prehlada, ispuhivanje nosa
Pobjeda nad virusom

Britanski znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge otkrili su imunološki sustav unutar naših stanica koji može pobijediti viruse prehlade.

- U svakom udžbeniku imunologije možete pročitati da imamo antitijela koja pronalaze viruse prije ulaska u stanicu. Kada jednom virus uđe u stanicu, igra je gotova jer je ona zaražena. No, mi smo otkrili da antitijela mogu djelovati i unutar stanica. To zaraženim stanicama omogućava da se same liječe - izjavio je za Independent dr. Leo James, voditelj istraživanja koje je objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Nova klasa lijekova

Ključ unutrašnjeg imunološkog sustava u stanici jest protein TRIM21. On aktivira moćnu staničnu mašineriju za ubijanje virusa koja uljeza može eliminirati već za nekoliko sati, piše jutarnji list.

To otvara put razvoju nove klase antivirusnih lijekova, a jedna od mogućnosti je da se TRIM21 koristi u kapima za nos da bi nadvladao viruse prehlade. No, za razvoj novih lijekova trebat će neko vrijeme pa bi se oni na tržištu mogli pojaviti za desetak godina.

Prehlada je virusna infekcija gornjih dišnih putova (nos, grlo). Poznato je oko 250 vrsta prehlada, a one se javljaju najčešće tijekom jeseni i zime.

Prema nekim procjenama, u tom se razdoblju svakog dana prehladi oko 50.000 Hrvata.
Četiri prehlade godišnje

- Svaki odrasli čovjek na Zemlji godišnje se prehladi od tri do četiri puta. Inače, tijekom života svaki čovjek se prehladi od 300 do 500 puta - rekao je prof. dr. Ilija Kuzman iz Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević".
Mališani se prehlade i 10 puta godišnje

Prehlada se širi na bezbroj načina. Dostatno je, primjerice rukovati se s prehlađenom osobom ili biti u njezinoj blizini dok kašlje ili šmrca.

Posebno su osjetljiva djeca koja se mogu prehladiti i do 10 puta godišnje. Statistike u zapadnoeuropskim zemljama pokazuju da su ljudi najrjeđe prehlađeni oko 50. godine života, a nakon toga učestalost prehlada ponovno raste.

( T. R.)