Promjene vremena uzrokuju brojne tegobe

meteoropate
Nekad su se na pogoršanje zdravlja usljed promjene vremena žalili samo stariji, ali danas meteoropatija sve više pogađa osobe svih uzrasta.

To i nije tako neobično, jer su posljednjih godina nagle vremenske promjene sve izraženije.

Visok tlak

Meteoropatija je grupa simptoma i reakcija izraženih pri promjeni jednog ili više meteoroloških faktora. Najjače su kod naglih promjena temperature, atmosferskog tlaka ili naglog porasta vlažnosti. Dodatni faktori su vjetar i povećana koncentracija polena u zraku. Tegobe se najčešće javljaju nekoliko dana prije promjene vremena.

Dva su tipa meteoropatije - primarna i sekundarna. Primarna ili osnovna javlja se kod zdravih osoba u vidu promjene raspoloženja, slabosti ili bolova. Sekundarna je kad se neke već prisutne bolesti - visok krvni tlak, tegobe kod srčanih ili plućnih bolesnika, upale... - pogoršavaju zbog promjene vremena.

Fizički simptomi meteoropatije su: glavobolja, migrena, mučnina, vrtoglavica, nesvjestica, reumatski, bolovi u mišićima te na mjestu starih povreda. Psihički simptomi su: umor, nagle promjene raspoloženja, smanjena sposobnost koncentracije, razmišljanja i koordinacije, bezvoljnost, razdražljivost, apatija i poremećaj spavanja.

Kemijski disbalans

Glavobolje i migrene su čest simptom meteoropatije. Jedan od uzroka glavobolje je suženje krvnih sudova u mozgu. Hladno vrijeme može uzrokovati naglo suženje žila i tako smanjiti dotok krvi u mozak, navode stručnjaci. Također, ekstremna hladnoća, vrućina ili oluje mogu uzrokovati kemijski disbalans u tijelu, a to može biti okidač za migrene.

Suha koža

Kad je vrijeme hladnije, manje je vlage u zraku, što se nepovoljno odražava na kožu. Hladan i oštar vjetar iritira kožu i može uništiti njene zaštitne barijere. Neki dermatolozi savjetuju da se tada rade pilinzi dva puta tjedno kako bi koža bila svježija i bolje upila hidratantne sastojke. U radnom prostoru, a pogotovo u spavaćoj sobi, ako je zagrijavate, koristite ovlaživače zraka.

Problemi s disanjem

Veoma niske temperature mogu uzrokovati spazme dišnih organa, a posljedica je kratak dah. Rješenje je nošenje maske za lice ili, jednostavnije, da stavite šal preko usta i nosa. Kad je hladno, većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru, blizu drugih ljudi, tako da se povećava mogućnost i za dobivanje prehlade ili gripe.

Manje sreće

Poremećaji raspoloženja pod utjecajem vremena češći su tijekom hladnijih mjeseci zbog manjka dnevnog svjetla, odnosno sunca. Meteoropati proizvode manje serotonina - hormona sreće. Njima se savjetuje da ipak što više vremena provode vani te da redovno vježbaju.

Kako ublažiti simptome

Simptome koje imate ako ste meteoropata, možete ublažiti zdravom prehranom, uz dosta voća i povrća, uzimanjem dovoljno vode i snom. Važni su i bavljenje tjelesnom aktivnošću pola sata dnevno i boravak na otvorenom. Kronični bolesnici trebaju redovno uzimati lijekove i držati se savjeta liječnika.