Promjena četiri životne navike bi spriječila 80 posto infarkta

Infarkt, zdrave navike, srčane bolesti, srčane tegobe, zdravlje, Infarkt, matične stanice, Infarkt, bolesti srca i krvnih žila, srčane tegobe, bolesti srca i krvožilnih sustava, Infarkt

Uvođenje zdravih životnih navika drastično smanjuje izglede nastanka srčanih bolesti, a to je osobito vidljivo kod muškaraca koji su zbog različitog hormonalnog statusa znatno skloniji srčanom udaru, piše Daily Mail.

Tako bi prestanak pušenja, smanjivanje količine alkohola, zdravija prehrana i redovita tjelovježba spriječila čak 80 posto infarkta kod muškaraca, pokazala je 11. godišnja studija švedskog Instituta Karolinska na više od 20.000 muškaraca u dobi od 45 do 79 godina.

Prema njoj, optimalno za muškarce bi bilo da se kreću oko 40 minuta na dan - bilo da trče, voze bicikl ili hodaju, da imaju opseg struka manji od 94 cm te u prehranu uključe više voća i povrća, a izbace mesne prerađevine.

Također, velik faktor dugovječnosti kod pripadnika jačeg spola čini pijenje alkohola, a za prevenciju srčanih udara savjetuje se umjereno pijenje, što podrazumijeva maksimalno tri do četiri dcl vina, 7 dcl piva ili pak 0,3 dcl žestokog pića na dan. Za one koji ne mogu prestati pušiti liječnici savjetuju barem smanjivanje broja cigareta u danu, što također može značajno produljiti život.

Izvor: 24sata.hr