Prirodni lijekovi protiv napasnih insekata

Dosta vam je napasnih komaraca i drugih insekata zbog kojih ne spavate cijelu noć iako ste koristili skupa sredstva za odbijanje insekta od vaše kože koja ste kupili u ljekarnama i drogerijama? Ne samo da su sredstva skupa, nego je problem i u tome što dosta proizvoda sadrži spojeve sumnjivog ili dokazano negativnog djelovanja, koji se u krvotok apsorbiraju za nekoliko minuta. S njima definitivno ne želite naštetiti sebe niti svoju djecu.

Vrijeme je da pokušate s nečim novim, prirodnijim i što stvarno djeluje, a to su prirodna eterična ulja, odnosno tekući ekstrakti dobivenih iz cvjetova, plodova, listova, stabljika, korijenja, sjemena, voća, kore biljaka i drveća, te mahovine. Ulja predstavljaju životnu snagu biljaka. Njihovi mirisi djeluju na naš mozak, što se podsvjesno odražava na osjećaj sklada i dobrog raspoloženja, a uz to neka od njih imaju antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva.

Najefikasnija eterična ulja za zaštitu od komaraca su ulja lavande, citronele, ruže, geranija, cedra i čajevca. Miješanjem tih biljnih ulja koja služe kao baza za razrjeđivanje eteričnih ulja, lako možete dobiti ljekovitu smjesu koja će na vaša osjetila djelovati opuštajuće, a istovremeno otjerati dosadne insekte. Ujedno, biljna ulja slična su masnoći naše kože, sadrže velike količine vitamina i nezasićenih masnih kiselina koji njeguju kožu. Sve što trebate učiniti jest pomiješati 100 mililitara biljnog (baznog) ulja s 40-ak kapi eteričnog ulja, ako slažete koncentraciju za odrasle, dok za djecu na 100 mililitara ulja stavite 15 kapi i namazati po tijelu.

Što ako vas ubode....?

Ako vas ili vaše dijete ubode pčela ili neki drugi kukac, ili vas opeče meduza, evo nekoliko praktičnih savjeta što učiti i kako olakšati neugodu i bol.

Ubod pčele ili mrava - odstranite žalac, te pripremite oblog napravljen od jedne žličice soda bikarbone i jedne žlice destilirane vode s nekoliko kapi eteričnog ulja kamilice ili lavande. Obloge mijenjajte dok oteklina ne splasne. Primjenjujte na djeci starijoj od dvije godine.

Ugriz komarca –
razrijedite ulje lavande ili čajevca, te ga nanesite na mjesto ugriza. Postupak ponavljajte svakih sat vremena. Ako je upala jaka, potrebno je staviti hladni oblog od nekoliko kapi rimske kamilice, lavande ili melise i destilirane vode.

Ugriz krpelja ili pijavice –
na mjesto ugriza nanesite eterično ulje čajevca. Nakon 20-ak minuta krpelja i pijavicu odstranite prstima. I nekoliko dana nakon toga na mjesto ugriza nanosite ulje kako bi se infekcija povukla.

Ugriz pauka –
dvije do tri kapi čajevca i lavande pomiješajte s jednom žličicom alkohola ili jabučnog octa. Namažite na mjesto ugriza tri puta dnevno.

Ubod ose –
načinite oblog od jabučnog octa, te dvije kapi lavande ili čajevca. Oblog mijenjajte dok oteklina ne splasne.

Meduza-
uklonite pipke, zahvaćeno mjesto dobro operite vodom i sapunom te nanesite eterično ulje lavande i kamilice rimske, te ga zatim ohladite ledom. 

zena.hr