Prirodan lijek za liječenje herpesa

herpes
Herpes je posljedica infekcije virusom Herpes simplex i najčešće se javlja na području usta (Herpes labialis).

Herpes se prenosi direktnim fizičkim kontaktom (zagrljaj, poljubac), te upotrebom zajedničkog pribora za jelo ili osobnu higijenu.

U trenutku infekcije tim virusom, zaražena osoba ne mora imati nikakve simptome, odnosno ne javlja se uvijek vidljivi herpes na usnama. Većina ljudi herpesom se zarazi još u dječjoj dobi, a da to ni ne zna. Nakon prenošenja, virus uglavnom ostaje skriven u živcu u blizini usta ili nosa i čeka svojih 5 minuta. Kada se osoba jednom zarazi, virus je stalno prisutan u organizmu, a na usnama izbija kada dođe do pada imuniteta, nakon prehlade, gripe ili drugih infekcija te uslijed pretjeranog izlaganja stresu, suncu, a kod nekih žena i u vrijeme menstruacije ili kod hormonalnih poremećaja.

Kada osjetite da će se herpes pojaviti, najbolje je odmah započeti sa primjenom antivirusnih lijekova i to lokalno. Prirodni lijekovi protiv herpesa su propolis, bijeli luk (češnjak) i tinktura matičnjaka. Pored toga, važno je i podići imunitet uz pomoć echinacea, propolisa i cinka. Neki doktori preporučaju kompleks vitamina B u mega dozama, a neki pacijenti potvrđuju kako je to zaista učinkovito rješenje. Ako se primjena ovih sredstava započne čim se osjeti izbijanje herpesa, može se spriječiti da se herpes pojavi, a ako je već izbio, svakako će pridonijeti njegovom bržem povlačenju. Kod herpesa, kao i kod drugih virusnih infekcija, nema svrhe uzimati antibiotike jer antibiotici ne djeluju na viruse.

Bijeli luk (češnjak) s medom je super prirodni lijek koji liječi herpes. Napravite smjesu od 3 sitno ribana, krupnija češnja bijelog luka i 100 g domaćeg meda. Ovom smjesom mažite inficirane dijelove.

Propolis je efikasan prirodni lijek pomoću kojeg ćete ukloniti herpes. Pijte alkoholne ili vodene kapi propolisa, a inficirane dijelove kože mažite uljnim rastvorom propolisa.

Sol i soda bikarbona su dobra kombinacija u borbi protiv herpesa. Napravite smjesu od 1 žlice soli i jedne žlice soda bikarbone te dodajte vodu kako bi dobili smjesu gustoće poput neke kreme za lice. Mažite 3 puta dnevno.

Aloe vera, pored svih bolesti pomaže i u liječenju herpesa. Krupnije listove kaktusa Aloa vera rasijecite uzdužno i navečer stavljajte na oboljele dijelove kože. Obloge pričvrstiti elastičnim zavojem i ostavite da stoje preko noći.

Važna napomena za jačanje imuniteta - Pijte čaj od ehinacea i čaj od slatkog korijena, jedite veće količine bijelog luka (češnjaka) kojeg možete konzumirati i tako da gutate cijele češnjeve, pijte tablete ženšena, jedite đumbir, japanske gljive: maitake, reishi, shiitake. Konzumirajte i po 200 mg vitamina C te cink i B kompleks. Za doziranje vitamina i minerala posavjetujte se sa svojim doktorom ili farmaceutom. U slučaju da vam se stanje pogorša ili da se herpes počne učestalo javljati također posjetite doktora.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl