Prijateljica vam je trudna? Znanstvenici tvrde: Trudnoća je `zarazna`

trudnoca
Nama gotovo nezamisliva brojka u maloj državi poput Hrvatske, no ono što itekako možemo zamisliti jest želja za bebom nakon što netko od naših bližnjih na svijet donese novi život.

Znanstvenici su dokazali, naime, da je trudnoća "zarazna".

Američko sociološko društvo je 2014. godine objavilo istraživanje koje potvrđuje tu tezu.

Istraživanje je trajalo deset godina, u razdoblju od 1990. do 2000, a tijekom kojeg je obuhvaćeno 1720 žena, od kojih je više od polovice do kraja istraživanja rodilo dijete ili više njih.

Tijekom istraživanja žene su se izjasnile da im je povećana želja za trudnoćom nastupila nakon što im je bliska prijateljica ostala trudna ili rodila dijete.

Znanstvenici to povezuju sa željom i potrebom da živimo poput okoline u kojoj se nalazimo te da okolina utječe na mnoge odluke koje donosimo u svom životu.

Žene koje imaju trudne bliske prijateljice ili članice obitelji, razvijaju želju za vlastitom trudnoćom i razmišljanju o svom biološkom satu. Čak i ako nisu razmišljale o proširenju obitelji, nakon što čuju za trudnoću ili rođenje djeteta.

Dodatnu želju za djetetom stvara i samopuzdanje kod žena kje nisu ranije razmišljali o djetetu, a nakon što vide kako se njima bliska osoba snalazi s brigom o djetetu. Mnoge shvate da briga o novorođenčetu i nije tako "strašna" te se oslobađaju straha i briga što dodatno učvršćuje njihovu odluku da želju provedu u djelo.

Vecernji.ba