Preživio rijetki oblik raka zahvaljujući novom pametnom lijeku

Mnogi karcinomi vrte se oko novih bjelančevina koje su vrlo aktivne i stalno stimulirane tako da potiču i rast tumora“, kazala je prof. Mardis te dodala da “ovi novi ciljani lijekovi traže te nove bjelančevine i uništavaju ih“.

U slučaju Lagno terapija je očito bila učinkovita. On je uzimao po dvije tablete lijeka Ceritinib svaki dan tijekom posljednje tri godine, dok mu tumor nije potpuno nestao. Dakle, ne samo da nije rastao, niti se širio, on je sasvim nestao - naglasila je doktorica.

Slučaj Lagno, iako je izvanredan, više nije izoliran, kaže ona i otkriva da je lijek Ceritinib u međuvremenu odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration - FDA), zajedno s još četiri slična lijeka, i sada se primjenjuje za liječenje oboljelih od raka pluća u bolnicama širom SAD-a.

"U programu liječenja ovaj će se lijek davati već u početnoj fazi, prije kemoterapije ili zračenja", rekla je dr. Mardis.

Zahvaljujući mogućnosti analize gena koja je postala puno jednostavnija i gotovo rutinska, svake se godine indentificira sve više i više različitih tumora, što omogućuje farmaceutskoj industriji da izrade sve preciznije lijekove. Stoga je FDA već odobrila velik broj lijekova koji ciljano napadaju stanice određene vrste raka, što znatno ubrzava liječenje, i lijekovi postaju dostupniji bolesnicima brže nego ikada prije. Ovi bi se lijekovi mogli nazvati pametnim bombama u medicini.

"Kod nekih vrsta raka ove nove terapije zamjenjuju tradicionalne metode liječenja kao što su kemoterapije i zračenja", kaže Mardis, a osim toga oni su u mnogim slučajevima učinkovitiji od starijih tretmana i imaju znatno manje nuspojava.

Ciljana molekularna terapija (također poznata kao genomska medicina) dovela je do značajnih otkrića u liječenju mnogih vrsta raka, primjerice, raka pluća i melanoma koji su se prije desetak godina smatrali smrtonosnima, danas imaju stopu izlječenja veću od 75 posto.

U bliskoj budućnosti, možda već i za pet godina, medicina će se potpuno personalizirati, što znači da će se za svakog bolesnika moći odrediti posebna terapija - optimistično najavljuje dr. Mardis lijekove po mjeri pojedinca.

Iako personalizirana medicina još nije stvarnost, Lagno smatra da je ovo trenutak nade za svakoga tko se nađe u ulozi bolesnika poput njega.

"Prije deset godina moja supruga bi bila udovica", rekao je. "Kad samo pomislim da ja mogu uzeti dvije tablete dnevno i biti živ, to je čudo", kaže Lagno.

Slobodna Dalmacija

Tagovi: lijek život RAK
11.10.2014 u 15:44
loading...