Pretilost kod djevojčica uzrokuje raniji ulazak u pubertet i rak dojke

pretilost, roditelji, djeca, pretilost, pretilost, genetika, Genetsko nasljeđe

Takve studije mogu pomoći da se sa sigurnošću ustvrdi ulaze li današnje djevojke ranije u pubertet i zašto se to događa. Povećan broj pretilih ljudi u svijetu, može vrlo lako biti jedan od čimbenika, jer salo proizvodi seksualne hormone.

Studije pokazuju da se raniji pubertet može vidjeti i po ranijoj dobi prve menstruacije. To može povećati rizik od raka dojke u kasnijoj dobi, jer, zbog duljeg životnog vijeka, dolazi do duljeg izlaganja hormonima estrogenu i progesteronu, koji često privlače razne vrste tumora.

- Socijalno i emocionalno, život može biti prilično težak djevojci zatočenoj u ženskom tijelu. Naše analize pokazuju da djevojčice bijele rase ulaze u pubertet mnogo prije nego što smo to predvidjeli -kazao je dr Frank M. Biro, ravnatelj centra za adolescentsku medicinu u Cincinnatiju, prenosi dalje.com.

Pretile djevojke prije će razviti velike grudi, no dr. Frank ne misli da je samo u tome problem. On smatra kao i kemikalije iz našeg okoliša igraju veliku ulogu.

- Stanje je vrlo alarmantno. Mislim da bismo trebali razmišljati o stvarima kojima izlažemo i sebe i svoju djecu. Ovo je ozbiljan poziv za buđenje - zaključio je Biro.

Afroamerikanke prije ulaze u pubertet od bjelkinja

Doktorica Catherine Gordon, pedijatrica i endokrinologinja, kaže da se kod djevojaka bijele rase i normalne težine, dosad nije promijenila ni dob prve menstruacije ni razvoj grudi.

Nova studija uključivala je 1239 djevojaka u dobi između 6 i 8 godina, a obuhvaćala je oko 30 posto djevojaka bijele, afroamerikanske i hispanijske rase te 5 posto onih azijatske rase.

U dobi od 7 godina, 10.4 posto djevojaka bijele rase, 23.4 posto djevojaka afroamerikanske rase i 14.9 posto djevojaka hispanijske rase imale su dovoljno razvijene grudi da ih se može svrstati u kategoriju ranijeg puberteta.

Nova studija trebala bi se objaviti uskoro, a njeno provođenje financirala je država želeći podići svijest o borbi protiv raka dojke. U razvijenim zemljama dob ulaska u pubertet od 19. do 20.st znatno se smanjila i to zbog zdravijeg načina prehrane i kvalitetnijeg liječenja No, ako se pad i dalje nastavi, problem bi mogao postati patološke prirode.

Studije iz 1997. pokazuju da djevojke afroamerikaske rase mnogo ranije ulaze u pubertet od onih bijele rase. Studija je zbunila mnoge stručnjake i pokazala da su medicinski udžbenici možda ipak u krivu.

Deseci studija objavljenih poslije toga, pokazali su što i ranije studije – pretile djevojke vrlo se često razvijaju ranije. No, također su pokazale da u pubertet ranije ulaze i djevojke afroameričkog te hispanijskog podrijetla, čak i ako su normalne težine. Nitko ne zna zašto je to tako.

Iako je teško da će te studije promijeniti tradicionalnu medicinsku prasku, istraživanja se ne prestaju provoditi i dovoditi do novih otkrića koja utječu na našu svijest upozoravajući nas da poduzmemo nešto na vrijeme.