Preskakanje doručka šteti liniji, srcu, pamćenju i raspoloženju

hrana, namirnice, starenje, večera, vrijeme, doručak, zdravlje, navike, glupost, mršavljenje, hrana za jelo, želudac, namirnice, jelo

Tijelo slabi bez doručka

Doručak je najvažniji obrok u danu, a njegovo preskakanje može uzrokovati niz zdravstvenih problema. Muškarci koji ne doručkuju imaju 27 posto veći rizik od infarkta od onih koji dan započinju zdravim obrokom, potvrdila je 16-godišnja američka studija na 26.902 muškaraca u dobi od 45. do 82. godine. Osim toga, povećava rizik od pretilosti, visokog tlaka, kolesterola i dijabetesa, piše Yahoo.Health. 

Uzrokuje dijabetes tipa 2

Preskakanje doručka najmanje jednom na tjedan povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za 20 posto. Rizik je velik i kod žena koje tijekom dana pojedu više obroka, a naročito kod pretilih, potvrdilo je američko istraživanje na 45.000 žena. Doručak stabilizira razinu šećera u krvi i smanjuje potrebu za hranom. 

Šlauf oko struka raste

Izbjegavanje doručka nepovoljno utječe i na razinu energije. Tijelu je za početak dana potrebno gorivo kako bi moglo normalno funkcionirati, a ako ga nema češće poseže za slatkišima i naglo podiže energiju i raspoloženje. To remeti razinu inzulina u krvi, izaziva probleme s tlakom i uzrokuje debljanje oko struka odnosno metabolički sindrom. 

Slabi pamćenje i koncentraciju

Osim na raspoloženje, preskakanje najvažnijeg obroka u danu izaziva probleme s pamćenjem i koncentracijom. Istraživanja su potvrdila da su djeca predškolske i školske dobi koja su redovito doručkovala zobenu kašu imala bolje kratkoročno pamćenje od onih koji nisu doručkovali, piše Business Insider. 

Povećava rizik od pretilosti

Preskakanje doručka osim od srčanih bolesti i dijabetesa, povećava rizik i od pretilosti jer usporava metabolizam. Jutarnji obrok smanjuje rizik od prejedanja i razinu inzulina u krvi, hormona koji potiče nakupljanje masnih stanica, a samim time i viška kilograma. 

Doručak za pozitivan stav

Redovito doručkovanje podiže raspoloženje, a izbjegavanje iscrpljuje i umara. Istraživanja su potvrdila da odrasli koji doručkuju imaju pozitivniji stav od drugih. Međutim, treba paziti što jedete. Preporučuje se u prvi obrok dana uključiti vlakna, a izbjegavati šećer, zasićene masti i kolesterol jer će naglo dići raspoloženje i jednako ga brzo spustiti.

24sata.hr