Prehlada napokon više neće biti neizlječiva!

prehlada, lijek, navike, pravila, zdravlje, prehlada, lijek, muškarci, žene, nos, prehlada, lijek za prehladu, gripa, prehlada, virusi, prehlada, izbjegavanje, zdravlje, glupost, lijekovi, nos, prehlada, sluz, prehlada, gripa, borba, sinusi, liječenje, sinusi, lijek, zdravlje, prehlada, virusi, kronične grlobolje, grlobolja, lijek, prehlada, zima, prehlade, lijek za prehladu, prehlade mjehura, prehlada, gripa, namirnice, prehlada, imunitet, jačanje imuniteta, metoda, namirnice, prehlada, kad što jesti, začepljen nos, ispuhivanje nosa, imunitet, napitak, đumbir, recept, prehlada, prehlada, zdravlje, prehlada, nos, juha, prehlada, prehlada, curenje nosa, načini, prehlada, lijek, prehlada, prehlada, ispuhivanje nosa
To je do sada bilo točno, međutim čini se da će uskoro postati prošlost.

Naime, znanstvenici su tek 2006. godine otkrili posljednji i ujedno najgori od tri glavna virusa koji uzrokuju običnu prehladu, a nedavno su uspjeli rekonstruirati i njegovu molekularnu strukturu.

Model koji je zajedno sa svojim kolegama stvorila Ann Palmenberg, biokemičarka s University of Wisconsin-Madison, trebao bi otkriti kako rinovirs C funkcionira, raste i reagira.

Prema izvješću predstavljenom u časopisu Virology, proteinski omotač rinovirusa C razlikuje se od onih koje imaju rinovirusi A i B čiji su modeli već ranije napravljeni. Kapsid, odnosno ljuštura obavija virus i omogućuje mu da se pričvrsti za stanicu domaćina. Analiza kapsida pomaže znanstvenicima da razviju protuvirusne supstance koje se mogu zakvačiti za njih.

Novi model također objašnjava zašto su lijekovi protiv rinovirusa A i B bili uspješni u laboratorijima, ali ne i u kliničkim testiranjima. Naime, stručnjaci vjeruju da su, uz ostale komplikacije, pacijenti u kliničkim istraživanjima uz A i B nosili i soj C virusa. Lijek protiv A i B nikako nije mogao djelovati na soj C koji je bitno drugačiji.

Rinovirus C smatra se odgovornim za 50-ak posto dječjih prehlada. Rinovirusi godišnje uzrokuju na milijune bolesti, a samo američko gospodarstvo koštaju oko 40 milijardi dolara.

'To su virusi koji djecu čine najbolesnijom i koji pokreću astmu', rekla je Ann Palmenberg.

Poznavanje strukture kapsida rinovirusa C trebalo bi omogućiti dizajniranje inhibitora koji će spriječiti njihovo vezivanje za stanice i tako blokirati njihovo djelovanje.

Rinovirusi izazivaju upalu gornjeg dijela dišnih putova jer se najbolje razmnožavaju na temperaturama od 33 do 35°C, a ne na tjelesnoj temperaturi od 37°C. Ondje se vezuju na receptore stanica epitela. Kako se virus razmnožava i širi, zaražene stanice oslobađaju signale za uzbunu koji pokreću upalne procese. Cjepivo protiv rinovirusa je praktički nemoguće razviti jer jedno cjepivo ne pruža zaštitu od drugog serotipa, a dosada ih je otkriveno najmanje 99. Nažalost, novi model pokazuje da postojeći lijekovi ne mogu blokirati rinovirus C.

Tportal