'Pravila ponašanja' protiv nove gripe

No, dodala je da ima potrebe za nekim pravilima ponašanja koja mogu doprinijeti da veći broj stanovnika ne oboli.

Ističe kako tome možemo doprinijeti primarno cijepljenjem trovalentnim cjepivom koje je namijenjeno za ovu sezonu, te mjerama osobne i kolektivne higijene. Od ostalih mjera opreza preporučuje podizanje otpornosti organizma, izbjegavanje pretrpanih i zagušljih prostorija, često provjetravanje...

Doktorica Ravlija je naglasila kako je najveća aktivnost gripe evidentirana na području Kantona Sarajevo, mada se i u ostalim županijama bilježi povećan broj bolesti sličnih gripi, respiratornih infekcija.

- Laboratorijski je potvrđeno prisustvo virusa H1N1 pored njega i virusa B (skloniji praviti ograničene epidemije) što odgovara cirkulirajućim virusima u regiji. Za očekivati je da će u sljedećem razdoblju doći do povećanog broja oboljelih, rekla je dr. Ravlija.

Od 3. do 7. siječnja na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo hospitalizirane su četiri osobe starosti od dvije do 54 godine kod kojih je potvrđena infekcija virusom H1N1, a od tog broja jedna osoba je u teškom stanju.

Prvi smrtni slučaj od posljedica virusa H1N1 u 2011. godini zabilježen je 5. siječnja. Muška osoba (1946.), koja je odranije imala kronično oboljenje, primljena je u Opću bolnicu u Sarajevu 5. siječnja sa simptomima opsežne upale pluća, te je tijekom te noći i preminula.

fena