Pravi razlozi zbog kojih teško gubite kilograme

mršavljenje, dijeta, trikovi, doručak, mršavljenje, odabir, razlozi, kilogrami, stres, mršavljenje, savjeti, zdravlje, frižider, namirnice, mršavljenje, mršavljenje, dijeta, savjeti, mršavljenje, stomak, kilogrami, mršavljenje, trikovi, pomoć, mršavljanje, pravila, lijek, mršavljenje, mršavljenje, savjeti, mršavljenje, dijeta, trikovi, mršavljenje, roditelji, trudnoća, beba, mršavljenje, ravan stomak, mršavljenje, žena, hrana, mršavljenje, debljanje, mit, činjenica, mršavljenje, hrana, namirnice, tijelo, mršavljenje, savjeti, mršavljenje, ljeto, načini, mršavljenje, načini, mršavljenje uz trening, gladovanje, zdravlje, dijeta, salo, trbuh, dijeta, mršavljenje uz trening, pića, stomak, mršavljenje uz trening, debeli, djeca, bakterije, dr oz, dijeta, mršavljenje uz trening, dijeta, Božić, mršavljenje, blagdani, hrana za jelo, odricanje, čaj, đumbir, mršavljenje uz trening, debljina, zemlje, svijet oko nas, zdravlje, čudotvorni napitak, dijeta, đumbir, med, pomaže kod mr
Kada se osvrnemo na dane iza sebe, kada sve zbrojimo i oduzmemo, većina će nas zaključiti da su blagdani ispunili očekivanja. Ali to zadovoljstvo svakako je imalo svoju cijenu - visoku razinu stresa koju smo prošli da bi sve bilo kako treba.

Svatko od nas reagira drukčije, ali skupljaju se uvjerljivi dokazi da je jedan od najčešćih pratilaca kroničnog stresa - nemogućnost da izgubimo na težini.
Način na koji se vaš organizam nosi sa stresom može vam otkriti put kako da postanete smireniji i vitkiji. Povezanost stresa, mršavljenja i prehrane tema je nove knjige dijetetičarke Charlotte Watts, čiji sažetak donosi Daily Mail.

Možda pripadate vrsti koja na veliki psihički pritisak reagira potocima suzama. Ili svoj mentalni teret razvrstavate u beskonačne liste obaveza, ili ste stalno bolesni, virozni, gripozni. I ne samo da nas osjećaj stresa stalno potiče da nešto prigrizemo (i utjehu i dodatnu energiju često pronalazimo u visokokaloričnoj hrani), nego osjećaj napetosti također čini da kilogrami koje već imamo teže možemo izgubiti. Lučenje hormona stresa potiče na stvaranje masnih zaliha, posebno onih kojih se poslije najteže riješiti.

Većina dijeta neće imati učinka ako ste pod stresom. Ali promjene u prehrani i načinu života mogu promijeniti vašu reakciju na stres, tvrdi Charlotte Watts u knjizi 'Protustresna prehrana'.

Podvrgnite se testu kako biste utvrdili kojem tipu reakcije na stres pripadate. Ako u ijednom odjeljku imate više od tri potvrdna odgovora, vjerojatno je da je tu vaš problem. Slijedite savjete stručnjaka za vitkiju, smireniju i zdraviju 2012.

NADUTI I POD STRESOM
Osjećate li se često naduto poslije jela?
Osjećate li sindrome upalnih bolesti crijeva, koji postaju izraženiji kada ste pod stresom?
Jeste li osjetljivi na pojedinu hranu?
Jeste li bili na dugoj terapiji stereoidima ili antibioticima?
Hranite li se s puno šećera i ugljikohidrata?

Ako je ovo vaš tip stresa, mnogi vaši problemi uzrokovani su nedostatkom korisnih bakterija u vašem probavnom sustavu, što uzrokuje potrebu za šećerom i probavne probleme, a na kraju vodi do sklonosti debljanju.

Što poduzeti:
Povećajte unos prirodnih probiotika, koji će vam pomoći da uzgojiti korisne bakterije. Njih najviše ima u povrću (posebice u artičokama, cikoriji, bananama, češnjaku i poriluku) ili koristite dodatke prehrani u kapsulama. Počnite svaki obrok jednom tabletom, kako biste pomogli tijelu u razgradnji hrane.
Temeljito žvačite i nakon obroka proteina čekajte sat vremena prije nego što pojedete voće - ta kombinacija može uzrokovati fermentaciju i proizvodnju plinova koji vam daju osjećaj nadutosti.

Smanjite šećer, alkohol i kofein, koji smanjuju prisutnost potrebnih bakterija, koji pomažu vašoj probavi.
Jedite polako i prožvačite svaki zalogaj, kako biste omogućili svom probavnom sustavu da s najmanje naprezanja obavi svoju funkciju.

NAPETI I POD STRESOM
Osjećate li da ste u stalnoj napetosti?
Reagirate li istog časa na stresne događaje?
Imate li problema s opuštanjem?
Osjećate li pritisak kada preuzimate odgovornost?
Osjećate li rastuću nemogućnost da se nosite s problemima?
Imate li česte promjene raspoloženja i/ili ste razdražljivi?

Ovo je najčešći tip stresa i posebno je štetan na duge staze jer troši naš psihosustav. Nadbubrežne žlijezde (koje kontroliraju većinu hormona stresa) toliko su preopterećene da stalno potiču potrebu za hranom i jačaju apetit.

Što poduzeti:
Pazite da dobivate sve sastojke potrebne vašem tijelu: za svaki obrok jedite proteine (jaja, riba, meso), zdrave masnoće i puno povrća. Razmislite o uzimanju dodataka cinka, željeza, B i C vitamina, joda i magnezija, koje najviše gubimo u stresnim reakcijama.

Ne igrorirajte umor: opustite se navečer. Nakon ustajanja i prije odlaska u krevet nekoliko minuta duboko dišite. Usporite sa vježbanjem. Izbjegavajte sve situacije koje vas dovode u poziciju natjecanja, kako biste smanjili razlog za stres.

HLADNI I POD STRESOM
Žalite li se često da vam je hladno kada je drugima toplo?
Imate li slabu cirkulaciju?
Kosa vam se prorjeđuje?
Teško vam je usredotočiti se?
Imate sve manje energije?
Često ste promukli?
Budite se umorni?

Ovi simptomi najčešći su znak da stres usporava i smanjuje rad vaše štitnjače - a ona kontrolira metabolizam. To je način na koji vas vaše tijelo želi usporiti da biste sačuvali energiju. A u takvom stanju gotovo je nemoguće smršaviti.

Što poduzeti:
Uravnotežite razinu šećera u krvi - jedite manje šećera i ugljikohidrata, jedite proteine i zdrave masnoće sa svakim obrokom. Smanjite alkohol i kavu. Ne propuštajte gimnastiku - ona potiče rad štitnjače.
Pokušajte s jogom. Isprobajte poze koje potiču cirkulaciju i donose hranu i kisik štitnjači.
Proteini i lisnato povrće sadrže aminokiselinu koja se zove tirozin i pomaže štitnjači da proizvede tiroksin, koji oporavlja metabolizam. Izbjegavajte sirovo zelje, brokule, cvjetaču i kelj.
Jedite namirnice koja daju osjećaj topline - čili, zeleni čaj, jabučni ocat, hren.

BOLESNI I POD STRESOM
Jeste li skloni peludnoj groznici, astmi, ekcemu, artritisu i psorijazi?
Imate li često upale uha, nosa i grla?
Imate li česte glavobolje?
Jeste li bili na dugotrajnoj terapiji stereodima ili antibioticima?
Jedete li puno šećera i ugljikohidrata?
Imate li osteoporozu ili srčane smetnje?

Ovi simptomi mogu biti znak da je vaš imunološki sistem prebrzo radi. To rasipa energiju i susteže hormone koji daju osjećaj sitosti grelin i leptin - a u toj je situaciji vrlo teško smršaviti.

Što poduzeti:
Reducirajte unos šećera, kako biste smanjili moguće upalne procese koje on uzrokuje u vašem tijelu. Uzimajte više hrane koja obiluje vitaminima C i E (njima obiluje voće i povrće jakih i žarkih boja), a za vas su dobri zeleni čaj, češnjak, (kao i malo crnog vina i crne čokolade).

Jedite više voća i povrća kako biste spriječili dehidraciju (zato što oni imaju kalij i šećere koji pomažu da voda lakše prodire u stanice nego li voda koju pijemo). Ako dobivate premalo omega 3 kiselina, to može uzrokovati upale, strmu, kožne bolesti, migrene, peludne alergije. Može pomoći ako omegu 3 uzimate kao dodatak prehrani.
Tjelesna aktivnost je obavezna jer tako ojačavate kosti. Izbjegavajte kardio vježbe i umjesto toga odaberite lagani džoging ili hodanje.

HORMONALNI I POD STRESOM
Imate li PMS ili ste imali menstrualnih problema?
Imate li pojačanu potrebu za šećerom u vrijeme menstruacije ili ovulacije?
Imate li hormonalne faze razdražljivosti, plakanja i negativnih misli?
Imate li simptome menopauze?
Imate li problema s plodnošću?
Jeste li više godina uzimali hormonalnu kontracepciju?

Ova vrsta zahvaća samo žene, hormoni stresa miješaju se estrogenom, progesteronom i testosteronom, narušavajući osjetljivu ravnotežu koju vaš hormonalni sustav treba da bi normalno radio. Posljedica je debljanje, posebice stražnjice, bokova i bedara.
Što poduzeti:
Smanjite konzumaciju alkohola jer on potiče cirkulaciju estrogena i simptome PMS-a može učiniti još izraženijim. Meso, jaja i perad uglavnom imaju hormonski sastav koji može poremetiti vašu unutrašnju ravnotežu. Zato jedite soju, umak od soje, miso, tamari, tempeh - Kinezi i Japanci uočili su da to može pomoći uravnoteženju ženskih hormona.

Jedite puno vlaknastih žitarica kako biste eliminirali višak hormona). Vježbate svaki dan - potičući cirkulaciju i detoksikaciju, fizička aktivnost pomaže uravnoteženju hormona.

UMORNI I POD STRESOM
Budite se s osjećajem neodmorenosti?
Imate li padove energije?
Ovisite li o šećeru i kofeinu da biste mogli funkcionirati?
Osjećate li se smeteni?
Osjećate li se krajem dana iscrpljeni?
Loše spavate?

Ako ste neko vrijeme bili 'napeti i stresni', lako možete postati 'umorni i stresni'. To vas može dovesti do stupnja u kojem ne možete funkcionirati bez dodatnog unosa šećera i nezdravih stimulansa.

Što poduzeti:
Zamijenite energetske stimulanse kao što su šećer, kava, alkohol i cigarete multivitaminima i mineralnim dodacima sa željezom, vitaminima B i C i magnezijem.
Jedite više crvenog mesa, ribe i jaja, špinata (koji je bogat željezom), zatim perad, mlijeko, tofu i gljive (zbog vitamina B 12).
Povećajte unos tekućine s dodatnim obrocima voća i povrća, tjelesa aktivnost važna je za smanjivanje stresa.

NEMOTIVIRANI I POD STRESOM
Čini li vam se često da nemate motiva ni za što?
Naginjete li depresiji?
Treba li vam šećer da biste se osjećali bolje?
Jedete li noću ili često pretjerujete s hranom?
Spavate li loše?

Nemojte kriviti nedostatak volje - stres crpi hormone dobrog raspoloženja serotonin i dopamin. Njihova niska razina vodi u depresiju i daje vam nezadrživu potrebu da jedete brzu hranu jer tijelo traži brz energetski poticaj.

Što poduzeti:
Uzmite omegu 3 da pojačate lučenje seotonina i dopamina. U svaki obrok uključite proteine da biste mozgu dali što više energije. Pijte probiotičke jogurte i smanjite šećer. Uzmite dodatak magnezija. Vježbajte u prirodi. Smijte se, slušajte glazbu, družite se, vodite ljubav, to su prirodni načini da vratite dobro raspoloženje.

izvor: tportal.hr