Povećava se broj oboljelih od sifilisa u Hrvatskoj

sifilis, zdravlje, bubreg, zdravlje, Virusni gastroenteritis, Rotavirus, Norovirus, liječenje, Simptomi gastroenteritisa, često pranje ruku, konzumacija zaražene hrane, dugotrajna krvarenja iz nosa, Krv u stolici ili mokraći, Krvarenje desni, Prekomjerno krvarenje, znak von Willebrandove bolesti, nenormalnost von Willebrandova faktora, bolesti, simptomi, bolest, lijek

'Zabilježili smo porast posljednjih godina, a kako se testiranja, osim u Zavodu, mogu obavljati u privatnim ordinacijama, oboljelih je vjerojatno više', rekao je za Večernji list dr. Mario Sviben, voditelj Službe za mikrobiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Sifilis je podmukla bolest koja izaziva brojne simptome, što ponekad ometa pravodobno dijagnosticiranje i liječenje. 'Kad uzročnik sifilisa, bakterija treponema, pri spolnom odnosu uđe u organizam kroz oštećenu kožu ili sluznicu, oboljeli može zapaziti prve simptome tek poslije 90 dana', ističe dr. Sviben.

Sifilis se najjednostavnije može prepoznati po tvrdom i bezbolnom čiru na spolovilu koji pacijenti često zanemaruju jer spontano prolazi u mjesec dana, ali i sitnom točkastom crveno-ružičastom osipu na trupu, dlanovima i tabanima.

Kada bolest uđe u posljednju fazu, oko 40 posto oboljelih razvije teške komplikacije srčanožilnog sustava, a organski sustavi oštećuju se zbog jakog imunološkog odgovora organizma na uzročnika.

Bolest se najčešće, upozorava voditeljica Službe za epidemiologiju HZJZ-a, prof. Ira Gjenero Margan, širi među onima spolno rizična ponašanja, a posljednjih godina zabilježene su i manje epidemije sifilisa u spomenutim skupinama. Besplatno i anonimno testiranje može se obaviti u svim zavodima za javno zdravstvo ili u savjetovalištu za HIV.

izvor: tportal.hr