Potaknite djecu da redovno čiste zube

pranje zuba
Štoviše, mliječni zubi su tijekom cijelog djetinjstva - djeca ih obično ne počinju gubiti sve do šeste godine, a posljednji mliječni zubi ne gube se do 12. godine. Jednako je važno brinuti se za njih kao i za trajne zube koji dolaze kasnije.

Utjecaj hrane

Čak i kod beba koje polako otkrivaju oralno zdravlje razvija se ciklus događaja: bakterije koje uzrokuju raspadanje uzrokuju interakciju sa šećerima da bi se proizvela kiselina; kiselina u stalnom kontaktu sa zubima polako rastvara zubnu caklinu; kako se demineralizacija nastavlja, formiraju se šupljine.

Budući da sva tri stanja moraju biti prisutna za formiranje šupljine, postoje najmanje tri mogućnosti za intervenciju: (1) eliminirati ili smanjiti bakterije kroz oralnu higijenu; (2) smanjiti prisustvo i učestalost ugljikohidrata promjenama u ishrani; i/ili (3) učiniti zub otpornijim upotrebom fluorida.

Godišnje posjete stomatologu pružaju uvid u ove tri mogućnosti za dijete i roditelje. „Age one visits" mogu pomoći roditeljima ili starateljima da nauče odgovarajuće tehnike za čišćenje zuba svoje djece. Do djetetove sedme godine odrasla osoba treba mu pomagati u pranju zuba. Roditelji mogu dozvoliti djetetu da samo pere zube, ali barem jednom dnevno, po mogućnosti prije spavanja, odrasla osoba treba pažljivo i temeljito djetetu očetkati zube.

Stomatolog može pokazati pravilan način čišćenja zuba, postupak koji obično traje manje od dvije minute, uz pomoć četkice za zube ili jednostavnim brisanjem zuba vlažnom tkaninom.

Također mogu pružiti važne informacije o vrstama hrane i njihovom utjecaju na zdravlje djeteta. Na prvi pogled, mnoge namirnice kao što su žitarice, prutići granole i slične grickalice mogu izgledati zdravo i dobro za dijete, kao i namirnice poput grožđica ili voćnih sokova. Međutim, ugljikohidrati u žitaricama, krekerima i prutićima od granole zadržat će se na zubima, a tako bakterije lako mogu djelovati.

Bez obzira na to da li hrana sadrži obrađene ili prirodne šećere, bakterije metaboliziraju i formiraju kiselinu. Roditeljima se savjetuje da izbjegavaju djeci često davati hranu koja sadrži bilo koji oblik šećera.

Djelovanje pljuvačke

Usto, često grickanje sprečava jednu od najvažnijih supstanci u ustima - pljuvačku. Pljuvačka neutralizira kiselinu te elektrolitima i antitijelima iz svog sastava štiti zube od ranog raspadanja. Ali za njeno djelovanje potrebno je određeno vrijeme - oko dva sata da se neutraliziraju efekti kiseline. Dakle, svaki sat snack - koji promovira stalno prisustvo kiseline u ustima - neće dati pljuvački mogućnost da učinkovito radi.

Pravila za dojenje

Općenito, dojenje je jako preporučljivo za bebe, a majčino mlijeko samo po sebi ne potiče propadanje zuba. S druge strane, kada dijete počne konzumirati hranu ili tečnosti, osim majčinog mlijeka, kombinacija majčinog mlijeka i druge hrane bogate šećerom može potencijalno dovesti dijete u rizik od razvoja karijesa. Bebe bi trebalo maknuti s dojke kada završe s hranjenjem, a ne treba dozvoliti da doje po volji tijekom noći.

Roditelji mogu dozvoliti djetetu da samo pere zube, ali barem jednom dnevno odrasla osoba treba pažljivo i temeljito očetkati zube kod djeteta.