Postoji li način da se riješimo prhuti?

No što je to prhut i kako je se riješiti? Prhut je potpuno prirodan fenomen. Kao i ostale stanice kože, stanice vlasišta se obnavljaju.

Ove ljuskice obično su izuzetno male i nevidljive golom oku. U slučaju pojave prhuti, dolazi do povećane proizvodnje rožnatih stanica koje se nakupljaju u nepoželjne vidljive ljuskice.

Ovaj ubrzani rast često je potaknut gljivicom Malasezijom.
Povezana s metabolizmom, aktivnost ovih mikroorganizama iritira vlasište koje često postaje iziritirano i osjetljivo.

Otprilike jedna od pet odraslih osoba pati od vidljive prhuti. Izgleda da je problem češći kod muškaraca nego kod žena jer otprilike 50 posto muškaraca ima problema s prhuti barem jednom u životu.

Muškarci s masnim vlasištem češće se susreću s ovim problemom od onih sa suhim vlasištem.

MITOVI O PRHUTI

1. Suho vlasište uzrokuje prhut.
Netočno. Prhut uzrokuje gljivica Malasezija, a javlja se i na suhom i masnom vlasištu, a budući da se gljivica hrani lipidima u sebumu vlasišta bolje joj je na masnom vlasištu.

Vlasište pogođeno prhuti ima oštećenu zaštitu kože i zbog toga je podložnije iritacijama koja izaziva gljivca.

Uvjeti u okolini, kao što je centralno grijanje zimi, mogu isušiti vašu kožu, oslabiti prirodnu barijeru kože i tako potaknuti stvaranje prhuti. Zapravo, prhut je češća zimi nego u drugim dijelovima godine jer je zrak vani suši.

U to doba godine vlasište često svrbi i ljudi se češkaju, a da to ni ne primijete. Češkanje samo pogoršava prhut, ali i oštećuje korijen kose, a rezultat toga je pucanje te čak i ispadanje kose.

2. Stres može uzrokovati prhut
Netočno, ali...prhut uzrokuje gljivica Malasezija i neki ljudi, ovisno o predispozicijama, reagiraju na ovu gljivicu povećanim stvaranjem prhuti.

Jače stvaranje ljuskica može dovesti do crvenila i iritacije vlasišta, a imunološki sustav oslabljen stresom može utjecati na jačinu problema. Ipak, ne postoje znanstveni dokazi koji podupiru ovu teoriju.

3. Prhut možemo dobitit korištenjem pogrešnih proizvoda za njegu kose ili kemijskih tretmana.

Netočno. Proizvodi za njegu kose ili kemijski tretmani ne mogu uzrokovati prhut.

Ipak mogu pogoršati postojeći problem jer agresivni šamponi, proizvodi za oblikovanje kose koji sadrže alkohol, izbjeljivanje, bojanje, proizvodi za trajno oblikovanje te ravnanje kose skidaju s vlasišta njegova prirodna ulja, slabe zaštitu kože - i tako pomažu stvaranju prhuti.

4. Prhut se može prenijeti četkama, češljevima i jastucima
Netočno. Prhut nije zarazna. Ali gljivica koja je uzrokuje, Malasezija, tako je raširena da skoro svatko ima malo te gljivice na vlasištu.
Problem nastaje samo ako osoba ima predispoziciju.

5. Svakodnevno pranje kose pomaže u borbi protiv prhuti
Djelomično istinito. Zato što se gljivica koja uzrokuje prhut, Malasezija, hrani lipidima u sebumu vlasišta i redovno čišćenje vlasišta svakako pomaže jer se tako uklanja suvišan masni sloj.

Pranje također uklanja gljivicu i samu prhut. Neće riješiti problem, ali će ga učiniti manje vidljivim. Osobe s masnim vlasištem mogu ublažiti problem prhuti perući kosu svakodnevno, po mogućnosti blagim šamponom.

Ovo je dobro i za kosu jer se tako uklanja suvišan masni sloj, prljavštinu i mrtve stanice s korijena što omogućuje kosi da bolje raste.

Ipak, obični šamponi ne mogu potpuno ukloniti gljivicu. Samo posebni šamponi protiv prhuti koji sadrže protugljivične sastojke mogu dugoročno kontrolirati problem.

6. Redovno šišanje uklanja prhut
Netočno. Prhut nema veze s dužinom kose, iako će biti manje vidljiva na gustoj dugoj kosi nego na kratkoj i rijetkoj.
Samo je potpuno ćelava glava sigurna od prhuti.

7. Morska voda uklanja prhut
Djelomično istinito. Ljetovanje može privremeno i na izgled smanjiti prhut.

Često kupanje u moru u kombinaciji s intenzivnim UV zračenjem uklanja masni sloj, ljuskice i gljivice s vlasišta.
Poznato je da je slana voda dobra za suhu kožu i potiče obnavljanje prirodne zaštite kože.

No istovremeno, slana voda i sunce loše utječu na samu kosu: izbjeljuju je, čine je grubom, suhom i teškom za oblikovanje. Zato je najbolje koristiti dobar šampon protiv prhuti koji njeguje i vlasište i kosu.

8. Prhut se može liječiti samo lijekovima na recept
Netočno. Svi simptomi vezani uz prhut: gruba koža vlasišta, crvenilo, svrbež i neugodan osjećaj uspješno se mogu liječiti posebnim proizvodima za borbu protiv prhuti koji se mogu nabaviti bez recepta.

Ipak, neki problemi vlasišta trebaju medicinski tretman: atopični dermatitis, psorijaza i seboreja. Za razliku od prhuti ovi problemi nisu ograničeni samo na vlasište nego se javljaju i drugdje po koži.

9. Pranje kose otopljenim aspirinom pomaže smanjiti prhut
Djelomično istinito. Aspirin je drugo ime za acetilsalicilnu kiselinu. Aktivni sastojci aspirina, derivati salicilne kiseline, koriste se kao aktivni sastojci u nekim medicinskim šamponima namijenjenim liječenju ozbiljnih kožnih poremećaja kao što su seboreja, atopični dermatitis i psorijaza.

Veća koncentracija salicilne kiseline, kao i glikolična i laktična kiselina, također se koriste u proizvodima za piling, te u manjim omjerima, kao specijalni proizvodi za suhu kožu.

Ipak, sama salicilna kiselina neće dugoročno riješiti problem prhuti. Za to vam trebaju protugljivični sastojci koji se nalaze u šamponima protiv prhuti.

Proizvodi za njegu kose koji sadrže bambus, mentol, pajaju, šipak, limetu i proteine bisera pomažu u borbi protiv prhuti.

izvor: zadovoljna.hr