Postoji izreka - Trava iva od mrtva pravi živa

Trava iva , ljekovita biljka, bolesti usta i grla, gorski cmilj, dupčac, čisti krv, bolesti jetre i žuči
Kod nas je poznata i pod nazivima dupčac i gorski cmilj, a svakom imalo iskusnijem sakupljaču bilja trava iva vrijedi kao zlato.

Prepoznat ćete ovu biljku po malim grmićima s blijedo žućkastim cvjetićima na vrhovima grančica. Stabljike su pretežno uzdignute i djelomično drvenaste. Listovi su bez peteljke, dlakavi samo s naličja, zeleni i sivo bjeličaste boje. Ova biljka raste po suhim, toplim i krševitim mjestima, na visinama od oko 800 m i više, uglavnom na južnim obroncima.

Sastav i ljekovita svojstva trave ive

Trava iva koristila se za liječenje još u doba antike. Postoji staro narodno vjerovanje na Balkanu prema kojemu ova trava omogućuje mentalni i fizički oporavak nakon duge bolesti, teške tjelesne ili duševne iscrpljenosti. Iako je manje poznata u široj javnosti, trava iva jedna je od najpouzdanijih ljekovitih biljaka. Jako je cijenjena u planinsko-brdskim krajevima, a kažu da liječi skoro sve teške bolesti. Uz nju se veže jedna narodna izreka - Trava iva od mrtva pravi živa.

Trava iva je gorkog i oporog okusa, a u narodnoj medicini koristi se za liječenje mnogobrojnih bolesti, prije svega probavnih i dišnih organa, pa čak i za liječenje tuberkuloze pluća. Trava iva u svojem sastavu ima gorke tvari, tanin, metanol, petrolejski eter, kloroform, etilni acetat, 1-butanol. Zbog tih sastojaka čak je i ljekarnici često preporučuju za jačanje imuniteta, a odličan je izbor za ljude koji su izloženi jakom stresu. Zbog gorkih tvari pomaže kod mnogobrojnih bolesti želuca te olakšava nadutost. Svojim antiseptičkim djelovanjem uništava patogene mikroorganizme, odstranjuje štetne tvari u crijevima i želucu.

Ova ljekovita biljka je djelotvorna kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti.

Čaj pripremljen od trave ive liječi grčeve i čisti krv. Upotrebljava se i protiv svih vrsta groznica te kao pomoć kod šećerne bolesti. Prema novim istraživanjima, razina antioksidativnih tvari u čaju podjednaka je onoj u ginku i zelenom čaju, poznatim po izvanrednoj ljekovitosti. Tinktura trave ive pomaže u liječenju simptoma hemoroida, te bolesti jetre i žuči jer potiče stvaranje i protok žučne kiseline.

Kao kupka povoljno djeluje na kožu, naročito kada je riječ o ranama i promjenama na koži. Vrlo je popularna u obliku balzama za ublažavanje reumatizma. Koja vas god bolest mučila, pokušajte liječenje s travom ivom jer je ona univerzalni prirodni lijek.

Ljekovita svojstva trave ive su mnogobrojna, poput djelovanja protiv bakterija i gljivica, ona pomaže kod bolesti želuca, smanjuje upale, jak je antioksidans te pomaže kod depresije. Također, trava iva regulira probavu, izbacuje višak tekućine iz organizma, a primjenjuje se u liječenju bolesti dišnih organa. Jača imunitet, pomaže kod hemoroida i šećerne bolesti i jako efikasno čisti organizam.

Kada se bere trava iva?

Trava iva cvijeta od lipnja do rujna, a sakuplja se baš u to vrijeme. Želite li pravilno brati travu ivu, lisnate cvjetne vrhove grančica sijecite oštrim škarama i brzo ih sušite na prozračnom mjestu da bi im sačuvali boju i specifičan miris. Gdje god da berete travu ivu, barem trećinu vidljivih cvjetova ostavite netaknute. Jer osim što je ljekovita, korisna je i zato što izvrsno vezuje ono malo zemlje na golom kamenjaru.

Priprema čaja od trave ive - Prelijte žličicu trave ive s dva decilitra vruće vode i odmah poklopite. Nakon 15 minuta procijedite. Pijte čaj jednom do dvaput dnevno prije jela.

Priprema tinkture - 20 grama trave namočite u jednom decilitru alkohola. Ostavite da stoji dva tjedna. Pijte triput dnevno po 20 kapi.

Prah od trave ive - Osušenu travu ivu sitno sameljite u mlincu za kavu. Uzimajte jedan do tri grama prije jela.ve može primijeniti u narodnoj medicini saznajte u tekstu.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl