Pošast novog doba: Broj ovisnika raste iz dana u dan, a simptomi su sve gori

mobitel
Svaka peta osoba u svijetu posjeduje pametn itelefon. Pokazalo se kako su se s pojavom pametnih telefona pojavili i simptomi ovisnosti.

Grčevi i trnci u prstima

Do grčeva u prstima može doći kada neprestano tipkate po svom telefonu. Pretjerano korištenje može izazvati upalu u tetivama. Osim toga mogu se pojaviti trnci u prstenjaku i malom prstu.

Problemi s leđima i vratom

Držite se pogrbljeno jer satima ste nadvijeni nad svojim telefonom, a pri tom trpe vrat i mišići leđa. Prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji, čak je 84 posto mlađih osoba lani osjetilo bol u leđima zbog česte pogrbljenosti nad pametnim telefonom, tabletom ili računalom.

Sindrom 'računalnog vida'

Dugotrajno čitanje sitnih slova te pisanje poruka i statusa na društvenim mrežama može dovesti do naprezanja očiju, zamagljenog vida, vrtoglavice i suhih očiju. Osim toga, zamagljen vid u kombinaciji s bolovima vratnih mišića može izazvati glavobolje.

Nomofobija

To je strah da ne ostanete bez svog pametnog telefona. Prema studiji u kojoj je sudjelovalo 1.000 ispitanika u Velikoj Britaniji, njih čak 66 posto strahuje da će izgubiti ili zaboraviti telefon. Neki od simptoma nomofobije uključuju anksioznost koja se javlja kod ljudi pri pomisli da ostanu bez svog mobitela na određeno vrijeme, opsesivno provjeravanje imaju li propuštene pozive, e-mailove ili SMS-ove, konstantno punjenje baterije da se slučajno ne bi ispraznila, a telefon ne isključuju čak ni kada spavaju. Studija je pokazala i kako od ovog poremaćaja češće pate žene nego muškarci.

'Fantomsko vibriranje'

Profesori na Indiana University otkrili su kako je 89 posto ispitanika doživjelo takozvane fantomske vibracije kada njihovi telefoni nisu zapravo vibrirali.

magazin.hr