Polineuropatija je poremećaj koji je rezultat oštećenja perifernih živaca

Polineuropatija, ugriz krpelja, dijabetes, Simptomi polineuropatije
Polineuropatije se javljaju pretežno na nogama, rjeđe na rukama, a uglavnom se javljaju simetrično, odnosno zahvate obje noge ili ruke. Bolest se teško liječi,, ali je terapijama moguće zaustaviti njezin razvoj i ublažiti simptome.

Uzroci polineuropatije

Uzroci nastanka polineuropatija mogu biti poznati, nasljedni ili nenasljedni, a ponekad uzrok ostaje nepoznat.

Mogući uzroci obuhvaćaju:

toksičnost olova i piridoksina

uzimanje određenih lijekova,

dijabetes,
ugriz krpelja (Lymeska bolest),
difterija,
porfirije,
Guillan-Barréov sindrom,
AIDS.
Izloženost olovu ili određenim lijekovima (primjerice onima protiv lepre ili upale pluća) može oštetiti periferne živce i dovesti do polineuropatije. U tim je slučajevima važno odmah se odmaknuti od tih supstanca.

Dijabetes je česti izvor polineuropatije, a može uzrokovati i potpun gubitak osjećaja u rukama ili nogama, pa i otvorene rane na tijelu.


Ugrizom krpelja osoba se može zaraziti bakterijom Borreliom burgdoferi koja uzrokuje simptome nalik gripi, praćene bolovima u mišićima i zglobovima, a može i oštetiti živce te dovesti do polineuropatije, što se naziva Lymeskom (Lajmskom) bolesti.


Polineuropatija može biti uzrokovana i bakterijom Corynebacterium diphtheriae koja je uzročnik difterije, bolesti koja zahvaća primarno dišni sustav, a komplikacije se mogu proširiti i na periferne živce.

Porfirije obuhvaćaju bolesti koje su posljedica genetskih defekata, a mogu uključiti i polineuropatiju.

Određene autoimune bolesti poput AIDS-a te Guillan-Barréova sindroma također mogu biti okidač za oštećenja perifernog živčanog sustava.

Simptomi polineuropatije

Bolesnici se obično žale na sljedeće simptome:

osjećaj utrnulosti i žarenja,
stezanje u stopalima ili šakama,
slabost u mišićima,
bol i grčevi u potkoljenicama.
umjeren gubitak mišićne mase u nogama.


Simptomi se polako razvijaju, a u uznapredovaloj fazi može doći i do poteškoća s hodanjem. Zbog gubitka mišićne mase može doći do vidljivih estetskih promjena na potkoljenicama ("rodine noge").

Zbog svih ovih promjena može doći i do deformacija ili izbočenja stopala te ograničenja pokretljivosti gležnjeva, zbog čega je potrebno što prije dijagnosticirati poremećaj i započeti liječenje.

Liječenje polineuropatije

U slučaju sumnje na polineuropatiju prvo se provode elektrodijagnostički testovi kojima se utvrđuje koje su to živčane strukture zahvaćene poremećajem te koliko je bolest uznapredovala. Također, liječnik će na temelju testova i kliničke slike pokušati utvrditi uzrok bolesti.

Nakon detaljne dijagnoze odlučuje se o tijeku liječenja; ako je moguće, potrebno je odmah ukloniti uzrok polineuropatije, a zatim ublažiti simptome i napredovanje bolesti.
fizioterapija

Ako je uzrok određeni lijek ili toksin, potrebno ga je odmah eliminirati te korigirati manjak vitamina. Time se može zaustaviti napredovanje bolesti, no oporavak je gotovo uvijek spor i nepotpun.

Kako bi se spriječila invalidnost, izuzetno je važno redovito provođenje fizikalne i radne terapije.