Pojavljuju vam se često masnice na tijelu? To može biti simptom ovih bolesti

modrice

... udarili ili ozlijedili tako da bi to opravdalo njezinu pojavu? Nema ništa neuobičajeno ni zabrinjavajuće u tome što se katkada na vašem tijelu pojavi masnica, no ako je to čest slučaj, to može simptom nekog zdravstvenog problema zbog kojeg bi bilo dobro potražiti savjet liječnika.

Kako starimo, naša koža postaje tanja i gubi potkožni sloj masnoće koji djeluje kao "zaštitni" jastuk pa su i masnice izraženije, a i žile postaju manje elastične zbog čega pucaju i dolazi do krvarenja pod kožom koje se pretvara u vidljivu masnicu.

Njihovu pojavu mogu prouzročiti i neki lijekovi koji smanjuju količinu trombocita. U tim se situacijama pojavljuju i nakon sasvim slabih udaraca kojima nerijetko uopće ne pridajete pozornost.

Ako uzimate aspirin, masnice neće biti neuobičajena nuspojava, ali i neki steroidi za posljedicu imaju pucanje kapilara i nastanak plavih mrlja. Masnice ćete najčešće primijetiti na nogama, a to može biti simptom bolesti vena. Kada se pojavljuju učestalo i bez udaraca, mogu biti i simptom aplastične anemije, ali i bezazlenijeg problema, poput pomanjkanja vitamina C, riboflavina ili folne kiseline.

To možete prepoznati ako primijetite i oticanje te krvarenje zubnog mesa. Intenzivna tjelovježba može biti prouzročiti nastanak masnica, ali i visoki krvni tlak. Također, žene imaju tanju kožu pa su i podložnije ovim estetski ne baš privlačnim ukrasima.

Ako ste zabrinuti i pitate se je li nastanak masnica na vašem tijelu znak nekog zdravstvenog problema, svakako posjetite liječnika i zatražite savjet.