Poboljšajte vid ovim učinkovitim vježbama!

vid, pogled, naočale, sunčane naočale

Svi oni koji imaju oštećen vid, znaju da ga svako dodatno naprezanje i dalje oslabljuje. Oku se može pomoći zdravim načinom života, primjenom zdravih navika, odmaranjem očiju, ali i primjenom jednostavnih vježbi za poboljšanje vida. Oči možete odmarati i tako da na zatvorene oči pritisnete dlanove nekoliko puta u razmaku od nekoliko minuta. Tu vježbicu možete ponavljati i više puta dnevno. Osobe koje imaju problem s glaukomom trebaju biti oprezne s ovom vježbom jer se njome povećava pritisak na očni mišić.

Treba imati na umu da uporaba klasičnih naočala ne poboljšava vid. Takve su naočake tek pomagalo koje omogućava da trenutno bolje vidimo, no ne popravljaju vid. Tu na svoje dolaze vježbe za oči kojima si možete smanjiti dioptriju.

Vježbe za oči pomažu u smanjenju dioptrije, a ovisno o njezinoj visini, kod nekih ljudi može doći i do potpunog izlječenja. Vježbe se sastoje od masaže očiju i lica, sunčanja lica zatvorenim očima, pritiskanja dlana na oči te raznih tehnika pomicanja očiju od kojih donosimo neke primjere:

1. Poticanje perifernoga vida postiže se tako što se komad tamnog papira, veličine 5 x 10 centimetara, zalijepi na gornjem dijelu nosa tako da djelomice pokriva oba oka. Ruke tada podignite sa strane i pomičite, a jednim pa drugim okom promatrajte pomicanje bliže ruke i njezinih prstiju.

2. Vježbe čitanja možete primjenjivati tako što isti kratak tekst ispišete na papiru velikim, srednjim i malim slovima, a onda polako čitate tekst po tekst. Počnite od teksta s najkrupnijim slovima i tako u krug više puta. List papira s tekstom može se potom okrenuti naopako pa postupak čitanja ponovite tako, s tim da trebate dopustiti očima da polako prepoznaju izokrenuta slova na papiru.

3. Naizmjence promatrajte predmete na velikoj udaljenosti u prirodi, predmete na srednjoj udaljenosti od vas (u odnosu na udaljeni predmet) i vrh ispruženog dlana koji postavite na oko pola metra ispred očiju. Promatranje svake točke obavljajte naizmjence po 10 do 15 sekundi više puta (i do sto puta u jednoj vježbi).

Vježbe se mogu ponavljati više puta tokom dana, a što ćete ih češće ponavljati, poboljšanje vida će biti brže.

izvor: dnevno.hr