Pobijedite nesanicu prirodnim putem

Brojite sekunde, minute, sate, udahe i izdahe, ovce...i nikako da zaspite? Umorni ste, ali zbog nekog određenog razloga ne možete zaspati? Vjerujte niste jedini, makar to vam je vjerojatno u te sitne noćne sate mala utjeha, posebno kada svi vaši ukućani snivaju „snom pravednika".

Ne želimo ulaziti detalje zbog čega ne možete spavati, jer oni mogu biti psihičke i/ili fizičke naravi. Također, postoje tri vrste nesanice - kada ne dugo ili uopće zaspati, kada brzo zaspite, ali se često budite tijekom noći i kada se prerano probudite i više ne možete zaspati. Koji god od ovih oblika nesanice bio, sigurno nije ugodan niti zdrav za vaš organizam kojemu treba san.

Zbog toga ćemo ovaj tekst više ćemo posvetiti načinima, tehnikama, prirodnim pripravcima koji bi vam trebali olakšati spavanje. Nadamo se da ćete u njemu pronaći vlastitu formulu za spavanje, bez da uzimate tablete za spavanje, koje su same po sebi droga, te vrlo lako izazivaju ovisnost.

Jelo prije spavanja
Izbjegavajte kasne i teške obroke prije spavanja, kojima treba satima da se probave, što može izazvati neugodne reakcije u želucu i crijevima koje vam sigurno neće pomoći u spavanju. Također, izbjegavajte slatku, slanu i začinjenu hranu, koja vam može zbog neugode u želucu ili pak žeđi tijekom noći ometati san.

S druge strane, ako patite od nesanice nikako nemojte ići gladni u krevet, jer glad vam sigurno može poremetiti utonuće u stan. Preporučamo vam da prije spavanja pojedete malo puretine ili piletine (naglasak na malo) ili pak bananu. Upravo te namirnice pomoći će u proizvodnji serotonina, koji pomaže tijelu u spavanju.

Čaša toplog mlijeka, stari je i poznati recept protiv nesanice. Nemojte ga sladiti, umjesto toga dodajte u njega med, cimet ili pojedite koji Petit keks. Naime, mlijeko u sebi sadrži tripofan, isto kao i banana, te piletina i puretina, koji će pomoći u spavanju. Nekoliko sati prije spavanje, nemojte piti kavu, zbog utjecaja kofeina, niti čajeve zbog utjecaja teina.

Umirujuće trave
Odoljen ili macina trava ili valerijana je biljka poznata mnogima po svojim smirujućim svojstvima, jer se veže za receptore u mozgu poput poznatog Valiuma, ali bez štetnih posljedica.

S obzirom da biljka ima zaista neugodan miris, nemojte spravljati čaj, nego nabavite tinkturu odoljena, te uzmite jednu žličicu ili pak nabavite kapsule, te uzmite dvije prije spavanja.

Druga biljka koja bi vam trebala pomoći u spavanju je pasiflora. Jednu žličicu osušene pasiflore, prelijte s dva decilitra vruće vode, ostavite 10-ak minuta, ocjedite i popijte prije odlaska u krevet. Ona naime, ima svojstva blagog sedativa. Možete i kombinirati ove dvije biljke, no obavezno se držite uputa.

Mirisi ulja
Lavandin miris poznat je po svojim umirujućim svojstvima, pa sam savjetujemo da prije spavanja u sljepoočice umasirajte nekoliko kapi. No, ako vam ne odgovara miris lavande, ovo niti ne pokušavajte, jer će efekt biti baš suprotan. Pokušajte s uljem od jasmina. Sve što trebate je staviti jednu kapljicu na zapešće.

Prije odlaska u krevet spravite kupku s pet kapi lavandinog ulje i tri kapi ilang ilanga, koji bi vam trebali smiriti receptore u mozgu i potpuno vas opustiti.

Nemojte vježbati nekoliko sati prije odlaska u krevet, jer će dodatna proizvodnja endorfina dodatno razbuditi tijelo.

Udoban krevet - miran san
Mnoge osobe za vrijeme zimskih mjeseci imaju naviku spavati u previše toplim, grijanim i zagušljivim prostorijama, što na kraju može rezultirati nemirnim snom. Prije odlaska na spavanje dobro prozračite prostoriju u kojoj spavate i neka prostorija noću bude između 15oC i 18oC stupnjeva. Noću osigurajte dovod svježeg zraka i nemojte grijati prostorije noću. Radije na sebe stavite koji pokrivač više.

Maknite iz sobe satove koji imaju glasne otkucaje kazaljki ili pak digitalne satove koji svijetle cijelu noć. Ako ne možete zaspati, bolje da ne znate koliko je sati, jer to će vas još više uznemiriti. Općenito se suzdržite od gledanja na sat.

Razmislite o položaju kreveta, najbolje bi bilo da vam se proteže u pravcu sjever-jug ili istok-zapad. Također, ako sumnjate u podzemne vode, obavezno pozovite stručnjaka s rašljama koji će utvrditi ima li razloga za brigu.

Razmislite o kupnji većeg kreveta, ako vas partner ometa u snu, ili pak o kupnji novog i kvalitetnijeg madraca, jastuka, te posteljine. Ako vam to omogući bolji san, biti će vrijedni svake kune.

Zabavom do sna...
Kada san jednostavno nikako da dođe, nemojte se satima vrtjeti i krevetu. Ustanite i otiđite u drugu prostoriju, kako ne biste eventualno smetali osobi s kojom spavate, te se pokušajte uspavati čitajući knjigu, gledajući televiziju, rješavajući križaljku, igrajući slagalicu i sl. Naravno, nemojte čitati ili gledati nešto uzbudljivo jer će vas to još više razbuditi.

U krevetu, pokušajte brojiti ovce. Prestanite razmišljati o dnevnim problemima i obavezama koje vas čekaju, mislite na neke jednostavne sretne trenutke koje ste proživjeli, razmišljajte o knjizi koju čitate, seriju koju gledate, razmišljajte o nečemu jednostavnom što vas veseli.

Slušajte umirujuću muziku ili nabavite audio knjigu koju možete slušati sa slušalicama na ušima. Svjesno se potrudite opustiti svaki mišić u tijelu, i zauzmite položaj u kojem najlakše zaspite i u kojem vam je najudobnije.
Želimo vam miran i dubok san, te lijepe snove.
Zena.hr