Plantarni fascitis ili jednostavno Petni trn

Petna kost, Petni trn, peta
Petni jastučić ima određenu mekoću i gipkost a sastoji se od višestruko specijaliziranih masnih stanica smještenih u male odjeljke kako bi zadržale mekoću pete za vrijeme hoda i stajanja. Postoji puno ligamenata koji dodiruju dno pete. Upala ovih ligamenata obično napreduje do stanja koje se naziva plantarni fascitis.

Plantarni fascitis

uključuje mikroskopska razdiranja jednog od ligamenata koji dotiče unutrašnju stranu stražnjeg dijela pete. To je uobičajno stanje i učestalo prisutno kod žena koje su pretile. Također je povezano i sa oblikom stopala kao i kod ponavljajućih napornih aktivnosti koje mogu uvjetovati uništavanje ili upalu stražnjeg dijela pete.

Pacijenti sa plantarnim fascitisom obično osjećaju bol rano ujutro kada se probude. Kada se stopalo postavi na tlo prisutna je iznenadna osjetljivost na stražnjoj strani površine pete. Bol se nastavlja i kako se stopalo isteže hodanjem, bol se širi. To istodobno znači da što se duže hoda i stoji, stanje se pogoršava tijekom dana.

Dijagnoza

plantarnog fascitisa potvrđuje se specifičnim pregledom stražnjeg dijela pete povezanog sa mjestom boli ispod pete. Obično je upaljen živac ili je pritisnut ispod snopa ligamenata. To može još više otežati bol.

Liječenje

plantarnog fascitisa odnosi se na liječenje petnog jastučića, rastezanja snopa ligamenata i potpori svodu stopala. Glavni tretman uključuje "ojastučivanje" pete sa silikonskim petnim jastučićem. Vježbe istezanja se izvode dva do tri puta dnevno. Istezanje stopala po noći koristeći posebno dizajniranu udlagu ili remen te postavljanje stopala u uspravan položaj, takav položaj spriječava "padanje" stopala tijekom noći. Prirodan položaj stopala za vrijeme spavanja odmara snop ligamenata koji je onda podložan snažnom stresu kada se ustane i šeće ujutro. Držanje snopa ligamenata istegnutim (ali posebno noću) čini se pomaže. Ako ova metoda ne pomogne, kortizonske injekcije u stražnji dio pete će često smanjiti upalu. Više od jedne kortizonske injekcije nije dobro rješenje jer ona oslabljuje petni jastučić i može čak otežati uvjete. Ako niti jedan od ovih tretmana ne pomaže slijedeća terapija su udarni val i napose kirurški zahvat (operacija).

Udarni val

je jedinstven tretman gdje se sa visokofrekventnim, ultrazvučnim impulsima tretira regija povezana sa stražnjim dijelom pete te dolazi do "slamanja" upale.

U Rehabilitacija NOVA uspješno rješavamo problem plantarnog fascitisa tretiranjem udarnim valom (shock wave) u 3-5 tretmana.

Možda ste čuli za slične tretmane kod bubrežnih kamenaca. Alternativno, operacija se može izvesti malim rezom na stražnjem dijelu pete kako bi se oslobodio plantarni snop i u nekim slučajevima oslobodio živac koji je pritisnut u isto vrijeme. Ovi tretmani su jako efektni ukoliko svi prethodno gore nabrojani tretmani ne pomognu.