Piti prije spavanja: 3 napitka za bolji san i brzo sagorijevanje masnoća

napitak
Nemiran, plitak i isprekidan san ima snažan utjecaj na stanje našeg organizma. Upravo zbog toga, nenaspavanost je usko povezano s debljanjem i pojačanom žudnjom za hranom, hormonalnim promjenama, lošim raspoloženjem te porastom razine šećera u krvi.

Osim stresa i bolesti, na san utječu i naše svakodnevne prehrambene navike, posebno hrana i piće koje konzumiramo prije odlaska na počinak. I dok nas neki napici drže budnima i nikako nisu preporučljivi prije spavanja, drugi imaju potpuno suprotan učinak te, osim što mogu popraviti san, jačaju mišiće, reguliraju razinu šećera u krvi te ubrzavaju sagorijevanje masnoće u tijelu.

3 napitka uz koje lakše možete doći do toliko željenog cilja - gubitka viška kilograma.


1. Mlijeko

Mlijeko se od pamtivijeka koristi kao svojevrstan 'apaurin' prije spavanja. No osim na djecu, čaša mlijeka ima utjecaj i na odrasle. Mlijeko pomaže da brže zaspite i spavate bolje, a bolji san znači i manja žudnja za hranom. Isto tako, ženama koje su fizički aktivne dobro će doći proteini iz mlijeka koji se sporo razgrađuju i tako 'hrane' mišiće, a ne masno tkivo.

2. Čaj od kamilice

Šalica tople kamilice prije spavanja djeluje poput sredstva za smirenje. Ovaj ukusni napitak potiče stvaranje glicina - neurotransmitera koji opušta živčani sustav i djeluje poput blagog sedativa. No čaj od kamilice prije počinka regulira i tjelesnu temperaturu te nam tako pomaže da se brže i bolje "ušuškamo" u san, ali i regulira razinu šećera u krvi koja je ključna želite li smršaviti.

3. Sok ili smoothie od grejpa

Iako voćne sokove nije preporučljivo piti prije spavanja, sok od grejpa doista je iznimka. Samo decilitar prirodnog soka od grejpa može vam pomoći da i tijekom noći sagorijevate masnoću iz tijela. Ovaj gorkasti napitak regulira biološki dnevni ritam, a antioksidansi iz grejpa bijelu masnoću koja sakuplja kalorije pretvara u smeđu masnoću koja troši kalorije.