'Pilite drva' u krevetu? Trikovi uz koje ćete zaustaviti hrkanje

hrkanje
1. Zatvorite usta

Ako spavate s otvorenim ustima, dolazni zrak iz usta i nosa udara mekano tkivo na stražnjem dijelu grla i stvara vibraciju, stvarajući karakterističan zvuk hrkanja. Oko 45% odraslih ponekad hrče, a 25% redovito hrče - najčešći uzrok tome je disanje na usta, piše britanski Guardian.

Oko 10% djece također hrče, često zbog povećanih adenoida koje se smanjuju do sedme godine. No dok u većini slučajeva djeca prerastu hrkanje, odrasli su skloni pogoršavanju, piše britanski Guardian.

2. Otvorite nos

Začepljeni nos, zbog kojeg svi hrču, se može odčepiti pomoću raznih slanih otopina koje brzinski razrjeđuju i uklanjaju sluz nakupljenu u sinusima i nosnoj šupljini.

3. Smanjite masne naslage oko vrata

Masne naslage oko vrata stežu dišne puteve. Češće se pojavljuju kod muškaraca nego kod žena, pa je to i jedan od razloga zašto muškarci u prosjeku više hrču nego žene. Kod žena, jedan od uzroka hrkanja je i kratki i deblji vrat. Kod ovog problema jedino rješenje je gubitak težine.

4. Provjerite zagriz

Povlačenje čeljusti (retrognatija) može pridonijeti hrkanju jer će se tijekom spavanja jezik vjerojatno spustiti prema grlu i ometati dišne puteve. To je najlakše provjeriti da zagrizete, a ako su vam gornja i donja čeljust nisu poravnane, imate nepravilan zagriz. U tom slučaju najjednostavnije je nabaviti neku od udlaga protiv hrkanja kojih ima i na našem tržištu.

5. Spavanje na boku

Najviše hrču ljudi koji spavaju na leđima, stoga je dobra ideja probati zaspati na boku. Danas postoje i jastuci posebno dizajnirani za ljude koji žele spavati na boku.

6. Provjerite imate li opstruktivnu apneju

Opstruktivna apneja je bolest zbog koje se zatvaraju dišni putevi i čovjek prestaje disati na desetak sekundi. S padom kisika u krvi mozak ponovo pokreće proces disanja, često s trzajem i hrkanjem.

7. Tlačna maska za disanje

Pomoću ove maske kontinuirano se održava pozitivni tlak u dišnim putevima te sprječava njihovo stezanje. Pumpa dok radi proizvodi lagani šum, poput laptopa.

24sata.hr