Pijete svoje omiljeno piće kroz slamku? Nakon ovoga vjerojatno više nećete - 22.03.2018

Pijete svoje omiljeno piće kroz slamku? Nakon ovoga vjerojatno više nećete - 22.03.2018
Ispijanje svojih omiljenih napitaka kroz slamku može biti odličan izbor ako želite sačuvati zdravlje zubi jer ono što konzumirate ide kroz slamku odmah u grlo i izbjegava dodir sa zubima. Na taj način se smanjuje razvoj bakterija i plaka na zubima, čuva se caklina, posebice ako ste ljubitelj citrusnih sokova.

I gdje tu onda problem? Stručnjaci kažu, učestalo ispijanje kroz slamku može donijeti više štete nego koristi.

S gore navedenim tvrdnjama, koje podupiru i neki stomatolozi, ne slaže se stomatolog Mark Burhenne iz Kalifornije koji tvrdi kako ćete zasigurno osjetiti ono što pijete kroz slamku i na zubima.Pokušajte, kaže Burhenne za Daily Mail Online.

Istog je stava i stomatolog Paul Sussman koji pojašnjava da rizik od karijesa i propadanja zubi ako pijete kroz slamku može biti čak i veći jer se radi o tome da ono što pijemo, a time i šećer i kiseline koje oštećuju zube, usmjeravaju se kroz slamku.

Sva tekućina koju konzumiramo kroz slamku itekako dolazi u doticaj sa zubima, poručuje, a tome u prilog idu i rezultati ranijih istraživanja koja su pokazala postojanje većeg rizika od karijesa kod osoba koje češće piju na taj način.

Izvješće objavljeno 2005. u časopisu General Dentistry, pokazalo je da opasnost od karijesa raste ako osoba pije na slamku "u stranu".

Usmjerene količine šećera i kiseline na isto mjesto brže će uzrokovati propadanje zuba. Osim toga, oni koji piju kroz slamku imaju veći rizik od nastanka promjena oko usta, baš kao i pušači. Imat će puno više bora i promjena na koži oko usta, pojasnila je kozmetička stomatologinja iz New Yorka Lana Rozenberg.

večernji.hr