Pijete kavu na prazan želudac? Nakon ovoga više nećete...

kava
Omiljeni napitak diljem svijeta, kava je hvaljena, opjevana i neizostavni dio razbuđivanja ljudi. Iako kava sadrži razne antioksidanse, njezine zdravstvene dobrobiti se poništavaju ako se pije pogrešno, odnosno ako se pije na prazan želudac, piše Positive Med, prenose 24 sata.
Naime, znanstvenici su otkrili što se točno u tijelu događa pijenjem kave natašte, nebitno je li ona instant, turska ili pomiješana s mlijekom.
1. Povećanje razine želučane kiseline
Kava na prazan želudac povećava izlučivanje klorovodične kiseline u probavni sustav, što je osobito loše kod ljudi koji boluju od gastritisa te imaju sami po sebi višak kiseline.
Zbog visokih razina želučane kiseline povećava se rizik od nastanka čireva, kronični gastritis, sindrom iritabilnog crijeva i želučanog refluksa.
2. Povećan rizik od raka
Zbog poremećene probave nakon ispijanja kave, često dolazi do otežane apsorpcije proteina u tijelu, što pak rezultira s nadutošću, iritacijom pa i upalom crijeva, što sve dugoročno povećava rizik od raka debelog crijeva, najčešće maligne bolesti današnjice.
3. Tjeskoba
Pijenje kave općenito djeluje na povećanje razine hormona stresa, kortizola. Taj se efekt pojačava ako se kava pije natašte, jer hrana djeluje smirujuće na organizam, pa i smanjuje negativan učinak kave. Stres i tjeskoba vezuju se za lupanje srca, kratkoću daha...
4. Sniženi hormoni
Kofein iz kave ometa proizvodnju gormona serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj zadovoljstva i sreće. Nedostatak serotonina je glavni uzrok depresija i mentalnih bolesti.
Ako pojedinac pije kavu natašte, primjetit će naglo podizanje raspoloženja - no i naglo spuštanje nakon sat do dva. Ako se kava prije višekratno tijekom dana, serotonin postaje ovisan o vanjskim uzrocima, a ne rezultat rada organizma.

dalmacijanews.hr