Pet znakova da ste pred menopauzom

znakovi, menopauza, žene

Perimenopauza, poput menopauze, ima svoje simptome i priprema tijelo za razdoblje neplodnosti trajnim izostankom mjesečnice. Jedan od prvih znakova da ste u tom tranzicijskom razdoblju je pad ili rast glavnog ženskog hormona estrogena, zbog čega je ciklus između menstruacija ponekad kraći, a ponekad dulji do trenutka kada mjesečnica potpuno izostane.

Kako objašnjava Michelle Warre, direktorica njujorškog Medicinskog centra za menopauzu i hormonalne poremećaje u žena, za magazin Health, ovo prijelazno razdoblje obično traje od dvije do pet godina. Nakon što ženi mjesečnica izostane 12 mjeseci zaredom smatra se da je ušla u menopauzu. Warre dodaje da u većine žena razdoblje perimenopauze počinje oko 47. godine života, no ponekad i ranije, a uz nepravilne cikluse mjesečnica, koje kod mnogih pacijentica nisu neuobičajene, teško je odmah prepoznati da se radi o tom prijelaznom razdoblju i da se tijelo priprema za menopauzu. Ipak, neki simptomi svakoj ženi mogu ukazivati na to da su ušle u perimenopauzu i da su im potrebne konzultacije s liječnikom.

Neredoviti menstrualni ciklusi

Kao što je već spomenula, Warre kaže da je prvi znak ulaska u perimenopauzu promjena u mjesečnim ciklusima zbog rasta ili pada hormona koji utječu na neredovite mjesečnice. Dok se tijelo sprema za ulazak u menopauzu, žene mogu očekivati različito trajanje ciklusa, ponekad i izostanak mjesečnice.

Obilno krvarenje

Slabo krvarenje šest ili više dana, a obilno tri ili više dana česta je pojava kod žena koje prolaze kroz perimenopauzu. Obilna krvarenja se događaju zbog zadebljane sluznice maternice. Većina žena u dobi od 42 do 52 godine iskusila je krvarenje u trajanju od deset i više dana ili dulje upravo na prijelazu u menopauzu.

Navala vrućine i noćno znojenje

Valovi vrućine koji struje cijelim tijelom poznati su i kao valunzi, a u razdoblju pred ulazak u menopauzu zahvaćaju oko 75 posto žena. Jako znojenje pak češće se događa noću i zbog toga je kvaliteta sna puno lošija pa se na to vežu neispavanost i umor. Stručnjaci do sada nisu točno utvrdili zašto dolazi do toga, ali vjeruju da je i ovaj simptom povezan s padom estrogena jer tijelo tada ne može držati stalnu temperaturu. Može vam biti lakše ukoliko izbjegavate kofein, alkohol i začinjenu hranu.

Promjena raspoloženja

Osjećaji ljutnje, nervoze i razdražljivosti najčešće su prisutni kod većine žena koje su u razdoblju perimenopauze i pojavljuju se vrlo naglo u skladu s padom estrogena.

Suhoća vagine i podložnost infekcijama

Smanjenjem razine estrogena vaginalno tkivo gubi na prirodnoj vlažnosti i elastičnosti, što može uzrokovati bolni spolni odnos, a drugi problem jest to da ste zbog toga podložniji mokraćnim i vaginalnim infekcijama.

Izvor: tportal.hr