Pet sitnih promjena s kojima ćete napokon moći ranije zaspati i ranije se probuditi

spavanje san, spavanje, san, zdravlje, san, doktori, organizam, spavanje, san, spavanje
Ljudi se po spavačkim navikama dijele na takozvane "ševe" koje se bude rano ujutro, ali se navečer bore sa snom, i na "sove" koje, naprotiv, živnu u noćnim satima.

Problem je "sovama" uklopiti se u prevladavajući radni dan od 9 do 17 sati pa su se znanstvenici usredotočili na 21 slučaj "ekstremnih sova" koje liježu uobičajeno oko 2:30 i ne ustaju prije 10 sati.

Toj skupini odredili su posebni režim ugađanja tjelesnog sata koji su morali poštovati tijekom tri tjedna.

1. Ispitanici su morali ustajati dva do tri sata ranije nego uobičajeno i biti izloženi jutarnjoj svjetlosti.

2. Morali su što prije pojesti doručak i tjelovježbu obavljati samo ujutro.

3. Ručali su svakog svakog dana u isto vrijeme te nisu jeli ništa nakon 19 sati. Kavu nisu smjeli piti nakon 15 sati niti drijemati nakon 16 sati.

4. Leći su išli dva do tri sata ranije nego obično te su smanjili izlaganje umjetnom svjetlu navečer.

5. Svakodnevno su se morali buditi i lijegati u isto vrijeme.

Nakon tri tjedna skupina "sova" uspješno je ugodila svoj tjelesni sat na dva sata ranije, navodi se u analizi Sveučilišta Birmingham, Sveučilišta Surrey i Sveučilišta Monash, a rezultati su objavljeni u časopisu Sleep Medicine. Skupina koja je bila podvrgnuta "ugođavanju" i dalje liježe i ustaje prema preporuci i uspješnije se bori s pospanošću, stresom i depresijom. Testovi su pokazali da su im poboljšane reakcije.

Uspostavom jednostavne rutine moguće je tjelesni sat 'sove' ugoditi, što poboljšava njihovo tjelesno i mentalno zdravlje, kaže prof. Debra Skene sa Sveučilišta u Surreyu.

Nedovoljna razina spavanja i poremećaji spavanja mogu poremetiti procese u tijelu i povećati izglede za kardiovaskularna oboljenja, rak i dijabetes.

(hina)