Pet simptoma raka debelog crijeva koji često promaknu

simptomi, debelo crijevo, rak debelog crijeva

Rizik od razvoja raka debelog crijeva znatno raste nakon 40. godine, a 90% svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina.

Evo koji su najčešći početni simptomi raka debelog crijeva, koje navodi Bowel cancer UK.

1. Krv u stolici

Ovo je jedan od najčešćih i najočitijih znakova raka crijeva. Količina krvi u stolici nije bitna, može varirati od vrlo male količine krvi koju možete primijetiti na toaletnom papiru nakon brisanja ili veće količine pomiješane sa stolicom.

Ako primijetite krv u stolici, hitno se obratite liječniku. Nemojte paničariti, to može biti znak i nekog manjeg zdravstvenog problema, ali bitno je da to provjerite.

2. Promjene u probavi

Ako primijetite da su se vaše probavne navike promijenile, a ta promjena traje kroz duži period, trebali biste se obratiti liječniku. Bilo da se radi o učestalim odlascima na zahod, dugotrajnijem proljevu ili začepljenosti, to je znak da je u vašoj probavi nešto pošlo po krivu. Traje li takvo stanje duže od četiri tjedna, ne odlažite posjet liječniku.

3. Umor

Ako se često umarate, to može biti jedan od simptoma raka crijeva, ali ponekad ga je teško razlikovati od uobičajenog umora.

Bitno je obratiti pozornost na to osjećate li se premoreno i nakon što ste se dobro naspavali ili ako imate osjećaj težine u cijelom tijelu.

Također, ako se tijekom fizičke aktivnosti jako umorite ili počnete ostajati bez daha, to bi mogao biti simptom anemije koja je vrlo česta kod ljudi koji boluju od raka crijeva.

4. Bol ili kvržica

Ponekad tumor može blokirati dio crijeva i uzrokovati poteškoće u probavi. U tom je slučaju moguća pojava kvržice ili boli u abdomenu. Znakovi začepljenja crijeva također mogu biti učestala nadutost, povraćanje ili mučnina.

5. Neobjašnjiv gubitak težine

Stanice raka mogu u tijelo otpustiti supstance koje će promijeniti način na koji se probavlja hrana, zbog čega može doći do naglog gubitka težine. Gubitak težine nije toliko uobičajen simptom raka crijeva, ali ako primijetite da naglo gubite kilograme, a niste uveli promjene u prehranu, svakako se javite svom liječniku.

Izvor: index.hr