Pet razloga da ove jeseni pijete kakao

kakao

... će također donijeti mnogo koristi vašem tijelu.

Kako kakao pomaže kod raspoloženja

Kakao i čokolada su veoma korisni za aktivan mentalni ili fizički rad i mnogi ih nazivaju odličnim antidepresivima. Ukoliko ujutru popijete šolju kakaa ovo piće će vam dati energiju i osnažiti vas. U večernjim satima kakao može poslužiti kao napitak za ublažavanje stresa i umora.

Kakao poboljšava memoriju

Flavonoidi, koje sadrži kakao mogu da smanji rizik od demencije i utječu direktno na strukturu i funkciju mozga. Ova jedinjenja štite moždane neurone od oštećenja i poboljšavaju metabolizam i pamćenje.

Kakao jača krvne sudove

Kakao pomaže da se stabilizuje ili smanji krvni pritisak, jača krvne sudove i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Liječnici savjetuju da ne pijete više od dvije šolje kakaa dnevno, jer ovo ukusno piće sadrži šećer i zasićene masti.

Kakao pomaže kod oporavka mišića

Naučnici su dokazali da se nakon uporabe kakaa mišići sportista oporavljaju brže. Napitak sadrži proteine koji su potrebni za regeneraciju mišića, ugljene hidrate i zamjenjuju rezervu energije mišićnog tkiva. A mlijeko nadoknađuje snabdijevanje vodom i raznim jonima kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

Kakao pomaže u borbi protiv gojaznosti

Američki istraživači su otkrili zanimljiv podatak: usprkos činjenici da kakao ima više kalorija nego čaj ili kava, on ne dovodi do gojaznosti. Činjenica je da čak i mali dio kakao izaziva osjećaj sitosti, tako da ćete nakon šolje toplog kakaa pojesti manji obrok. Kakao sprečava prejedanje.