Pet prirodnih boraca protiv iritantne bolesti zubi

soda bikarbona, zubobolja, zub, zubi, lijek, zubobolja, lijek, prirodni pripravci, zubobolja, lijek, zubobolja, zubar
Riječ je o kroničnoj infekciji zubnog mesa i čeljusne kosti koja može dovesti i do ispadanja zubi. Zadovoljna.hr donosi pet prirodnih boraca protiv neugodnih simptoma paradontoze i gingivitisa, piše Večenji list.

Istraživanje je potvrdilo kako od ove bolesti boluje čak 30 posto odraslih osoba, a ako se ne primijeti i liječi na vrijeme može uzrokovati ispadanje zubi.

Prva faza ove bolesti dolazi u obliku gingivitisa - upale desni što se, ako se ne liječi, može pretvoriti u paradontitis, objašnjava doktorica dentalne medicine Ana Jakšić.

Uzroci paradontoze:
- Genetika (ako u obitelj postoji povijest bolesti)
- Hormoni (često kod adolescenata)
- Bakterije (slaba higijena usne šupljine)

Simptomi paradentoze:
- Osjetljive i otečene desni
- Jako crvenilo i krvarenje desni
- Bolni zubi i zubno meso
- Intenzivan zadah iz usta
- Klimanje i ispadanje zubi

Liječenje paradentoze:
Iako je riječ o vrlo kompleksnoj bolesti koja ima različite oblike i faze, dr. Med.dent Ana Jakšić objasnila je kako izgleda liječenje paradontoze te kako si i sami možemo pomoći.

- Osjetite li neke od simptoma potrebno je dogovoriti pregled kod stomatologa i čim prije krenuti s liječenjem.

- Kako biste spriječili razvoj bolesti, stomatolozi trebaju mehanički ukloniti tvrde i meke naslage oko zuba koje se rade nakupljanjem sline i kamenca.

- Vrlo je važno pojačati oralnu higijenu, što znači dulje četkanje zubi posebnom pastom za paradontozu i to barem dva puta dnevno.

Kućni pripravci protiv simptoma paradentoze

Priroda je oduvijek bila naš najbolji saveznik u borbi protiv brojnih bolesti. I u ovom slučaju postoje kućni pripravci koji mogu pomoći oko neugodnih simptoma paradentoze.

Nakon što stomatolog očisti zube i zubno meso od tvrdih i mekih naslaga, kako bi ublažili ili uklonili simptome gingivitisa, pomoć potražite u ovim namirnicama:

1. ČEŠNJAK - češnjak ima snažna protuupalna svojstva te pomaže kod oteklih, crvenih i upaljenih desni.Izgrizite i žvačite češanj češnjaka te ga ispljunite ili progutajte.

2. ALOA VERA GEL - ova biljka umiruje i hladi te je dobra za otečene desni. Na prst stavite malo gela te njime istrljajte desni. Nemojte ga ispirati.

3. SODA BIKARBONA - djeluje protiv gljivica (kandide) koja se često pojavljuje kod gingivitisa i paradontoze. Žličicu sode bikarbone stavite u mlaku vodu te otopinom grgljajte usta i dobro isperite usnu šupljinu te ispljunite.

4. ČAJ OD KADULJE - jedan od najstarijih i najpoznatijih narodnih recepata koji djeluje protuupalno. Napravite jači čaj te, kada se malo ohladi grgljajte i dobro isperite usnu šupljinu te ispljunite.

5. VITAMIN C - putem voća (citrusa, kivija, bobičastog voća...) i povrća (paprike, rajčice, špinata..)