Pet pojava na noktima koje upozoravaju na opasna oboljenja

nokti, bolesti
1. Boja noktiju: Zdravi nokti trebaju biti ružičasto-bijeli s bijelim polumjesecom pri korijenu nokta. Zeleni nokti znak su bakterijske infekcije. Crvene pruge na noktima znak su infekcije srčanog zaliska. Plavkasti nokti pokazuju da vam fali kisika u krvi. Beživotni nokti znak su nedostatka vitamina. Bijeli nokti upozoravaju vas da možda imate problema s jetrom. Tamne mrlje na vrhu noktiju znak su starenja i mogućeg zatajenja srca.

2. Debeli nokti: Debeli nokti nisu normalni, nisu prirodni. Ako su vam nokti iznimno debeli to može biti povezano s problemima s plućima. Debeli nokti s brazdama mogu značiti gljivičnu infekciju, a razdvojeni nokat, napuknut po sredini, može značiti probleme sa štitnjačom i psorijazu. Neobično debeli nokti mogu biti i rezultat loše cirkulacije.

3. Popucani nokti:  Listanje noktiju i redovno pucanje rezultat je nedostatka folne kiseline, Vitamina C i proteina. Psorijaza u 10 posto slučajeva počinje u noktima, ako vaši nokti pucaju i u korjenu imaju mrlje - bijele. Listanje noktiju nekad je povezano i s kroničnom pothranjenošću.

4. Žličasti nokti: Ako su vaši nokti izvijeni prema van i tvore oblik koji podjeća na žlicu i k tome još su tanki, to može biti znak nedostatka željeza, ili previše željeza, ili bolesti srca.

5. Brazde na noktima: Ove neugodne pojave mogu označavati psorijazu, ili autoimunu bolest Alopeciu areatu koja izaziva gubitak kose.

Izvor: dnevno.hr