Pelin (Artemisia absinthium) Fam. Asteraceae

Pelin, ljekovita svojstva, ljekovito bilje, Ljekovito djelovanje, Pelin, oboljenje želuca, Halucinogeno piće, ljekovita biljka, ljekovita djelovanja

Popularni nazivi za biljku su pelin, bijeli pelen, vermut ili gorčika.

Riječ je o zeljastoj, višegodišnjoj, samonikloj biljci sa jakim mirisom i stablom koje je drvenasto u osnovi. Bazični listovi su tročlano podijeljeni, dok se oni na stablu, prema vrhu, postepeno pojednostavljuju i imaju srebrnastu boju.

Cvjetovi su izrazito mirisni, žute su boje, i javljaju se kao male cvjetne glave okruglastog oblika, grupirane na krajevima grana u grozdaste cvasti. Cvijeta u periodu jul-septembar. Plod je ahenija. Cijela biljka ima jednu svijetlu, srebrnastu nijansu, gorak ukus i jak miris.

Pelin raste na neobrađenom suvom zemljištu, livadama, poljanama, brdašcima, pored naseljenih mjesta, ograda, puteva.

Upotrebljivi dijelovi biljke su listovi i cvjetonosni vrhovi stabljike.

Aktivna svojstva pelina su etersko ulje azulin, tujon, tujol, gorke supstance, artamarin, artamarinin, artamaridinin.

Lišće pelina sakupljamo prije cvjetanja, u maju-junu, a cvjetne grančice u julu-augustu kada se sasvim rascvjetaju. Sušenje se vrši u sjenci, u tankim slojevima, na suhim i dobro provjetrenim mjestima.

Farmakološko djelovanje: Tonik ima osvježavajuće djelovanje, pelin djeluje kao aperitiv odnosno on poboljšava apetit, dobar je antispastik (protiv grčeva), antipiretik (sprječava, smiruje groznicu), antidijareik (protiv proljeva), helmintik (protiv glista), regulator menstruacije.

Terapeutske indikacije: Anemija, oporavak od bolesti, dijareja (proljev), febrilno stanje (groznica), oksiuroza i askaridoza (gliste u stolici), menstrualni problemi.
Način upotrebe pelina u liječenju:

Infuzija: 1 kašičica biljke treba da odstoji u 250 ml vrele vode 3 minuta. Procijedi se i pije 2 šalice dnevno, zaslađene medom.

Prašak protiv glista i groznice: Pelin 2 g, matičnjak 2 g i anis 0.5 g. Dva puta dnevno pripremiti svježi čaj od ove mješavine i piti.

Upotreba pelina u liječenju različitih bolesti je ograničena na kratke kure od po 8 dana.

Pažnja pri doziranju! Predoziranje može dovesti do migrene, mučnine i nesvjestice, upale sluzokože organa za varenje. Trudnice, žene koje doje, čiraši ne treba da koriste pelin.

Naučite praviti pelinkovac od ove biljke, pravi domaći recept za aperitiv koji će smiriti trbuh u slučaju problema, a isto tako može poboljšati probavu. Za pripremu pelinkovca ne treba nikakva posebna vještina, samo slijedite recept. Dakle na ovoj poveznici možete pročitati recept za pripremu pelinkovca.

Također, pročitajte malo o pelinkovcu, kako djeluje na naš organizam i kako nam može pomoći? Pelin je naime jako efikasan za jačanje imuniteta. Svakako pročitajte članak za jačanje imuniteta.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl