Pastrnjak kao povrće i kao začin

Pastrnjak, hranjiva biljka, ljekovita biljka
Pastrnjak je hranjiva biljka nalik peršinu koja se koristi u prehrani kao povrće i kao začin.Svi dijelovi biljke, bjeličasti korijen, nazubljeni listići i sitni žuti cvjetovi, imaju specifičan slatkasti i osvježavajuć miris i okus.

Pastrnjak je biljka bogata eteričnim uljima, kalijem, manganom, magnezijem, fosforom, cinkom i željezom, zatim B, C, E i K vitaminima te vlaknima i proteinima, a sadrži vrlo malo kalorija zbog čega je izvrstan izbor u kreiranju zdrave dijetalne prehrane.

Dobrobiti pastrnjaka u prehrani

Brojni su razlozi zbog kojih je poželjno uvrstiti pastrnjak što češće u svakodnevnu prehranu:

poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava - kao i svako voće i povrće bogato kalijem i pastrnjak lagano proširuje krvne žile te snižava krvni tlak i opterećenje srca, a također i snižava razine homocisteina u krvi, aminokiseline čija se aktivnost povezuje s brojnim opasnim srčanim bolestima,
bogat je topivim vlaknima - osim što snižavaju razinu kolesterola u krvi i time djeluju preventivno protiv dijabetesa, prehrambena vlakna poboljšavaju rad probave olakšavajući hrani put kroz digestivni trakt te tako smanjuju rizik od nastanka gastrointestinalnih bolesti,
pomaže mršavljenju - pastrnjak je namirnica s vrlo malim brojem kalorija, a topiva vlakna u njemu sprječavaju lučenje hormona grelina koji je odgovoran za osjećaj gladi i potrebu za grickanjem između obrokam,
jača imunološki sustav - brojni antioksidansi kojima pastrnjak obiluje pomažu tijelu u obrani protiv štetnih tvari te bakterijskih i virusnih infekcija, a vitamini C i E neutraliziraju slobodne radikale koji mogu uzrokovati kronične bolesti,
pomaže u čuvanju trudnoće - pastrnjak sadrži i impresivnu količinu B9 vitamina, odnosno folata, čija se djelatnost povezuje uz optimaliziranje metaboličkih procesa što je posebno važno tijekom razvoja ploda u trudnoći, ali i kasnije u rastu i razvoju djeteta.
Kako koristiti pastrnjak?

Iako se može jesti i sirov, pastrnjak se uglavnom kuha. Često se koristi kao zamjena mrkvi zbog njihove sličnosti, ali je nešto slađeg okusa što treba uzeti u obzir prilikom odabira ostalih sastojaka.Svi dijelovi pastrnjaka mogu se koristiti u prehrani, iako se korijen biljke najčešće priprema.

Korijen se može dodati u povrtne juhe, salate ili druga jela od povrća, a priprema se jednako kao i mrkva. Korijen također možemo izraditi i kao pire ili umak te ga poslužiti kao prilog specifičnog okusa nekom drugom jelu.

Male korijene prilikom pripreme nije potrebno guliti, dovoljno ih je samo oprati i ostrugati zemlju s njih. Veće i starije korijene treba oguliti, ali u vrlo tankom sloju kako bi se sačuvalo što više hranjivih sastojaka.

Naribani korijen pastrnjaka daje slatkoću i posebnu aromu krumpir-pireu. Prethodno skuhane komadiće korijena pastrnjaka možete koristiti u pripremi rižota ili jela od tjestenine.

Listovi se mogu oprati, sitno nasjeckati i dodati u juhu poput peršina. Suhi ili svježi usitnjeni listovi mogu se također dodati u rižu ili tjesteninu, a mladi svježi listovi mogu se pripremiti kao samostalno varivo s krumpirom.

Stariji listovi mogu biti gorki pa se preporučuje prokuhati ih prije pripreme juhe, te ih dodati naknadno.

Svježi pastrnjak čuvajte u hladnjaku najviše do tjedan dana. Nakon dodira s biljkom preporučuje se oprati ruke jer sadrži mnogo furokumarina koji uz izlaganje suncu može izazvati alergijsku reakciju na koži.

Rižoto od pastrnjaka - recept

Sastojci:

250 g riže,
200 g pastrnjaka,
1 luk,
3-4 režnja češnjaka,
800 ml povrtnog temeljca,
listovi svježe kadulje,
peršin,
maslinovo ulje,
sol i papar.
pastrnjak_rizoto

Priprema:

Stavite kuhati povrtni temeljac.
Pastrnjak narežite na manje kockice ili prutiće, a zatim kuhajte u temeljcu 45 minuta.
Sitno nasjeckani luk stavite dinstati u zagrijanu tavu s maslinovim uljem.
Dodajte češnjak, peršin i pastrnjak u tavu i kratko popržite.
Zatim dodajte rižu i listiće kadulje i dobro promiješajte.
Kuhajte uz podlijevanje povrtnim temeljcem sve dok se riža ne skuha.
Posolite i popaprite po želji.
Servirajte uz parmezan ili vrhnje.