Panika u Europi zbog priznanja liječnika: "Ovaj soj bakterije E.coli nikada nismo vidjeli"

bakterija, epidemija, virus, bakterija, Njemačka, žene, bakterija, e.coli, Njemačka, bakterija, zdravlje, epidemija, bakterija, zaraza, grah, bakterija, virus, bakterija, lijek, e.coli, bakterija, zaraza, superbakterija, New Delhi, Britanski znanstvenici, e.coli
Prva genetska testiranja pokazuju da je novi soj mutirani oblik dviju različitih E.coli bakterija s agresivnim genima što može objasniti zašto je epidemija tako masovna i opasna, tvrde iz SZO-a. Stručnjakinja za sigurnost hrane SZO-a Hide Kruse je kazala AP-u da je to "jedinstven soj koji nikada ranije nije bio izoliran iz pacijenta.

"Proći će mjeseci do zaustavljanja zaraze"

Predsjednik Instituta Robert Koch, javne zdravstvene ustanove koja se bori sa smrtonosnom epidemijom bakterije E.coli, izjavio je kako bi mogli proći mjeseci dok se širenje zaraze ne zaustavi.

Reinhard Burger je za BBC rekao da možda nikada nećemo saznati izvor zaraze. Izrazio je simpatiju za španjolske farmere koji su lažno optuženi da su njihovi krastavci izazvali epidemiju. Više od 1500 ljudi je do sada zaraženo enterohemoralgičnom E.coli bakterijom koji može prerasti u smrtonosan hemolitičko-uremičkim sindromom (HUS).

Rusija zabranila uvoz povrća iz EU

Do sada je umrlo 18 ljudi, 17 u Njemačkoj i jedna žena u Švedskoj. U međuvremenu je Rusija zabranila uvoz svježeg povrća iz zemalja Europske unije. Četvrtina povrća proizvedenog u EU odlazi u Rusiju. Direktor ruske Agencije za zaštitu potrošača Genadij Oniščenko je kritizirao zdravstvene standarde u EU.

U srijedu je zabilježeno najmanje 365 novih slučajeva zaraze bakterijom, a četvrtina zaraženih ima HUS. Dva nova slučaja su zabilježena i u SAD-u. U oba slučaja su zaraženi došli iz Hamburga gdje je žarište zaraze. Burger tvrdi kako je Njemačka pokušala smanjiti rizik kada su lažno optužili španjolske farmere koji sada razmišljaju o podizanju tužbe.

Zaraženi u devet država EU

Kazao je da su vlasti željele reagirati brzo, iako je na kraju ispalo da su im tvrdnje bile lažne. Slučajevi EHEC-a su uz Njemačku zabilježeni u još osam država EU. Zaraženih ima u Austriji, Danskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji. Gotovo svi zaraženi ili žive u Njemačkoj ili su nedavno iz nje doputovali.

izvor: index.hr