Ozljeda stražnjeg križnog ligamenta

ligament, prednjeg križnog ligamenta, rehabilitacija, koljeno, problem s meniskusom
To je jedan od nekoliko ligamenata koji povezuju femur (bedrenu kost) i tibiju (goljenicu).

Funkcija mu je stabilizacija tibije te blokiranje pomicanja predaleko unatrag.

Oštećenje stražnjeg križnog ligamenta zahtijeva veliku silu. Čest uzrok ozljede je udaranje savijenog koljena u tvrdu ploču što se često događa kod prometnih nesreća ili kod nogometaša kada dolazi do pada na savijena koljena. Stražnji križni ligament je u principu čvršći od prednjeg i rjeđe ozljeđivan.Ozljede stražnjeg križnog ligamenta nisu toliko uobičajene i često promaknu testovima i pregledima, te se najbolje vide na slikama magnetne rezonance i dijagnostičkog ultrazvuka. Mnogo puta se ozljeda stražnjeg križnog ligamenta pojavljuje zajedno s ozljedama na drugim strukturama u koljenu, kao što su hrskavice, ostali ligamenti itd...

Stupnjevanje oštećenja ligamenta je sljedeće:

stupanj - Ligament je blago oštećen što znači da je neznatno istegnut ali je još uvijek u mogućnosti pružanja svoje funkcije tj. stabilnosti koljena
stupanj - ozljeda koja je uzrokovala istegnuće ligamenta do točke u kojoj on postaje labav. Ovakva ozljeda se često naziva i parcijalna ruptura.
stupanj - ovaj stupanj se koristi kao termin za potpunu rupturu ligamenta te on više nije sposoban vršiti svoju funkciju. Ligament je podijeljen u dva dijela, a time je koljeno nestabilno.
Ljudi koji su ozlijedili samo stražnji križni ligament dok su ostali ligamenti ostali očuvani su obično u mogućnosti da se vrate sportu bez problema nestabilnosti koljena.

Simptomi

Tipični simptomi ozljede stražnjeg križnog ligamenta su bol i oticanje u koljenu, koje se javlja brzo nakon ozljede, oteklina koja čini koljena krutim i može uzrokovati šepanje, poteškoće pri hodu, osjećaj nestabilnosti koljena ... Kod pregleda koje će obaviti specijalist ortoped, vaše ozlijeđeno koljeno će padati unatrag kada je savijeno. To je jedan od testova kojim će se utvrditi ozljeda ligamenta uz magnetnu rezonancu.

Fizikalna terapija i rehabilitacija

Odmah nakon ozljede bitno je držati se RICE metode odnosno odmora od aktivnosti, hlađenja odnosno krioterapije, kompresije koljena i postavljanja stopala noge na viši položaj (elevacija). Često doktor preporuči i ortozu koja sprječava pomicanje koljena a nekad osoba dobiva i štake kako bi se koljeno dodatno zaštitilo.

U poliklinici Rehabilitaciji Nova, u akutnoj fazi kreće se i sa fizikalnom terapijom, odnosno protuupalnim procedurama i procedurama za bržu regeneraciju kao što su struja, magnet, laser i uzv. Drugi korak i onaj koji traje najduže je jačanje mišića koji pokreću koljeni zglob, naročito prednje lože tj kvadricepsa. Na početku su to klasične vježbe izometrije, a sa potpunim prebacivanjem težine na ozljeđeno koljeno, radimo i vježbe zatvorenog kinematičkog lanca te vježbe propriocepcije na balans platformi i na spravi HUBER. Kako bi vidjeli da li postoji mišićni disbalans i da li ima potrebe za daljnjim ciljanim jačanjem natkoljenica, provodi se izokinetičko testiranje te eventualni treninzi na izokinetičkoj spravi Isomed 2000.

Ukoliko je specijalist ortoped utvrdio da su i ostale strukture u koljenu oštećene, postoji mogućnost da će predložiti operaciju rekonstrukcije stražnjeg križnog ligamenta. Fizikalna terapija kreće već od prvog do četvrtog tjedna nakon zahvata. Nakon mjesec dana uz elektrostimulaciju počinjete i vježbe izometrije za kvadriceps, a nakon 2 mjeseca uz vježbe zatvorenog kinematičkog lanca, može se krenuti i sa vježbama na izokinetičkoj spravi Isomed 2000 kako bi što prije vratili izgubljenu snagu u mišiće.

Koliko će vremena biti potrebno da se koljeno oporavi od ozljede ovisi o težini ozljede i naravno da će kombinirane ozljede često imati sporiji oporavak. Cijeli oporavak obično traje 6 do 12 mjeseci. Poliklinika Rehabilitacija Nova nudi Vam kompletnu fizikalnu terapiju i rehabilitaciju nakon ozljede i operacije stražnjeg križnog ligamenta.

reha.hr