Ovo su pretrage koje biste trebali raditi jednom godišnje - 20.06.2017

naučnici

Da bismo očuvali naše zdravlje, dobra je odluka raditi redovite liječničke kontrole. Jednom godišnje trebali bismo napraviti osnovne pretrage krvi i urina. Te nam pretrage mogu pokazati razinu kolesterola, triglicerida, šećera, kreatinina, uree, jetrenih enzima...

Kolesterol je masnoća prisutna u krvi, a ako su količine te masnoće poveće, postoji veći rizik od nastanka srčanih bolesti i slabljenja cirkulacije. Nije dobro ni imati preniske razine kolesterola jer to ukazuje na sindrom nedovoljne apsorpcije hranjivih tvari.

Često osobe koje imaju povišenu razinu kolesterola u krvi imaju i povišenu razinu triglicerida, što ukazuje na prekomjeran unos loše, nezdrave hrane (ugljikohidrata i masti; alkohol, slatkiši, kruh, tijesto...) i opasnosti od razvijanja dijabetesa, opstruktivne žutice, hipofize štitnjače... Pretrage krvi pokazat će i razinu šećera u krvi, a ako su vrijednosti povišene, to može biti znak razvoja šećerne bolesti te se osoba upućuje na daljnje pretrage.

Koncentracija kreatinina u krvi ukazuje na kvalitetu rada bubrega. Povećane vrijednosti ukazuju na akutnu i/ili kroničnu bolest bubrega i opstrukciju mokraćnog sustava. Urea nastaje u jetri i većina uree izlučuje se putem bubrega, dok se 40 - 60 posto vraća natrag u organizam. Povećane vrijednosti uree u krvi također ukazuju na akutnu i/ili kroničnu bolest bubrega.

Izvor: vecernji.hr