Ovo su najčešće pogreške kada primjenjujete prvu pomoć

Ovo su najčešće pogreške kada primjenjujete prvu pomoć
Gotovo svatko od nas zna osnovna pravila za prvu pomoć. Naučili smo ih u školi ili smo "pokupili" znanje od nekog nama bliskog. Upravo prenošenje znanja, primjerice, s koljena na koljeno, može biti rezultat toga da neke stvari radimo pogrešno. Evo koje...

Krvarenje iz nosa zaustavljate zabacujući glavu unatrag? Pogreška! Osoba kojoj ide krv iz nosa treba glavu nagnuti naprijed kako se krv ne bi slijevala niz grlo. No, hladan oblog na vrat pomoći će pri stezanju malih krvnih žilica i usporiti krvarenje.

Led na opekline? Nikako! To može prouzročiti oštećenje kože i ozeblinu. Opečeno područje stavite pod mlaz tekuće hladne vode.

Nemojte trljati oko ako vam je nešto upalo u njega i smeta vas. Trljanje očiju može djelovati tako da čestica koja je na površini oka prouzroči oštećenja. Isperite oko čistom vodom kako biste uklonili "uljeza".

Pljujete na ranu kako biste je "očistili"? Loša ideja! Slina je puna bakterija te ćete ih prenijeti izravno na otvorenu ranu. Ranu isperite vodom kako biste uklonili nečistoće i poprskajte antiseptikom.

Flastere stavite na rane samo ako je nužno. I mijenjajte ih dvaput na dan. Nikako ih nemojte ostavljati na rani danima. Rana treba zraka za brže zacjeljivanje, a tako možete prouzročiti i infekciju.

Izvor: vecernji.hr