OVO NAM TAJE: Evo što zapravo znače oznake za 'prirodne sastojke' i 'prirodne boje'!

prirodne boje, prirodni sastojci , proizvodi
Dabrove analne žlijezde, Castroreum

U mnogima omiljenom sladoledu od vanilij nalaze se sastojci koji se dobivaju iz analnih žlijezda dabra. U prehrani je taj sastojak dopušten kao prehrambeni aditiv u službi arome vanilije pa se i označava kao "prirodna aroma".

Ljudska kosa, L-cisterin

Vjerovali ili ne, mekoću pecivima, ali i dugotrajnost mnogim pekarskim proizvodima daje L-cisterin, supstanca koja nastaje iz ljudske kose ili pačjih pera!

Protupožarno sredstvo, bromirano biljno ulje (BVO)

Volite vodu s okusom limuna, sokove od agruma? U njima se nerijeko nalazi retardant koji smanjuje zapaljivost. Sprječava dezintegriranje sastojaka, a izaziva neurološke probleme, nepovoljno utječe na fetus i plodnost.

Biodizel, tercijarni-butil-hidrokinon (TBHQ)

Kada žvačete žvakače gume, žvačete i biodizel koji se u njima koristi kao konzervans. Moguć je i u krekerima sa sirom i u pilećim medaljonima. Već jedan gram dovoljan je za izazivanje bolesti.

Izlučevine buba

Lijepa crvena boja želea dobivena je od izlučevine svilene bube. Nerijetko je sastojak voćnih jogurta, sirupa, slatkiša, sokova i sličnog.

Pijesak, silicijum-dioksid

Uglavnom je dodatak juhama iz vrećica, dodatcima za jela, začinskim mješavinama jer kontrolira vlagu i koristi se kao sredstvo protiv grušanja.

Gorivo za avione, butil hidroksi-toluen (BHT)

Kako bi namirnice na policama trgovina bile što duže svježe, u njih se ubrizgava gorivo za avione. Butil hidroksi-toluen održava svježinu namirnica.

Ovčja izlučevina, lanolin

Lanolin je vosak koji se dobiva pranjem ovčje vune. Izvor je aditiva, a upravo su zbog njega žvakače gume meke. Osim toga, koristi se i kao redoviti sastojak kozmetičkih proizvoda.

Izvor: dnevno.hr