Ovo je najveće leglo zaraza iz kozmetičke torbice

bakterije, šminka, kistovi za šminku

1. Kist za rumenilo

Debela četkica koju koristimo za nanošenje rumenila ili bronzera najveće je leglo bakterija. S obzirom na to kako je svakodnevno trljamo o našu kožu, na njezinim dlačicama ostaju masnoće koje luči naša koža, mrtve stanice, ali i bakterije koje se tijekom dana lijepe na naše lice.

Najopasnije bakterije svakako su stafilokok i streptokok koji mogu izazvati vrlo neugodne infekcije. Isto tako, prljavi kistovi mogu uzrokovati i pojavu akni i crvenila kože, ali i glivična oboljenjai lišajeve.

2. Kist za sjenilo

Iako ga koristimo puno rjeđe od onog za rumenilo , kistovi i aplikatori za nanošenje sjenila mogu biti još opasniji. Razlog je taj što ih nanosimo na područje oko očiju. naime, oko je uvijek mokro, a vlažno područje je kao stvoreno za razmnožavanje bakterija.

I najkraći kontakt sa sluznicom oka na kistu ostavlja trag koji može postati vrlo neugodan za vaše zdravlje. isto tako, aplikatorima za sjenilo možete prenijeti i viruse među kojima je najčešći konjuktivitis.

3. Kist za usne

Želite li savršeno nanijeti ruž ili sjajilo za usne, mekani, plosnati kistić je najlakše i najbolje rješenje. No, isto tako, ovo kozmetičko pomagalo, ako se ne održava kako treba, postaje velika opasnost za vaše zdravlje.

Naime, usne su gotovo cijelo vrijeme vlažne što je izvrsna podloga za razvoj bakterija. Slina prenesena na kist tamo i ostaje te se na njoj razvijaju mikroorganizmi. Isto tako, kist za usne može postati i prijenosnik virusa herpesa, ali i streptokoka koji uzrokuje upalu grla.

Savjet: Kistove perite barem jednom tjedno i ne posuđujte ih nikome. Imate li pak vrlo masnu kožu i probleme s aknama preporuka je da ih perete još češće.

Izvor: zadovoljna.hr