Ovisnost se liječi samo u komunama, ostalo je zavaravanje!

droga, ovisnost, droga, komuna, ovisnost

Godinama sam na heptanonima, na tzv. održavanju. Ovo kako živim, nije život, to je životarenje. Sjedim doma, gledam u zid, bez trunke volje i želje za životom. Heroin mi je uzeo dušu, a heptanon ono malo što je od nje ostalo – izjava je jednoga ovisnika koji je već 12 godina na heptanonu.

Zbog ovakvih, ali i sličnih izjava ovisnika Udruga za pomoć roditeljima ovisnika "Nada" stalno upozorava o neučinkovitost supstitucijske terapije, a o toj temi organizirali su i niz javnih tribina.

Bez učinka

Tvrde da od tolike količine i dugotrajne terapije nitko nema koristi te da ne poznaju ni jednog ovisnika koji se na taj način izliječio.

Ovu priču potvrdila nam je i 29-godišnja bivša ovisnica koja je nedavno izašla iz komune "Susret". I ona tvrdi da se uzimanjem tzv. zamjenske terapije samo produljuje agonija te da je jedini pravi put za ozdravljenje odlazak u komunu ili terapijsku zajednicu.

– U komuni je drugačije, dobiješ samopouzdanje, imaš podršku ljudi koji su prošli sličnu agoniju kao i ti, a sve ostalo doista je samo zavaravanje. Prvo se dugo nisam htjela prijaviti u Centar jer bih onda sama sebi morala priznati da sam narkomanka pa sam "hepte" nabavljala na crno. To je trajalo sigurno sedam ili osam godina, ali od toga nikada ništa nije bilo. Lijekovi se izdaju bez kontrole i lako smo do njih dolazili, a ovisnici su poznati po tome da su dobri manipulatori. Liječnicima smo mogli svašta prodati kako bi nam dali terapiju – kazala nam je Zadranka, koja je sada izliječena i koja, kako kaže, nikada više neće pomisliti vratiti se u pakao droge koji joj je oduzeo pola života.

Druga, 30-godišnja ovisnica u komuni "Susret" već je godinu dana, no ona se, kako ističe, nikada nije ni pokušavala odvikavati od droge zamjenskom terapijom, koja joj je služila samo za to da se domogne heroina.

Preprodavala heptanone

– Drogirati sam se počela sa samo četrnaest godina, ali nikada se nisam ni pokušala skidati "heptima". Do njih sam dolazila vrlo lako i onda ih mijenjala za drogu. Liječnici nas nikada nisu kontrolirali, ako sam tražila da mi daju deset tableta, toliko sam ih i dobila. Čim bih dobila heptanone, smrvila bih ih i prodavala na ulici. Za deset heptanona u prahu dobila bih jedan shut, a deset heptanona u komadu stoji 150 kuna – kaže nam 30-godišnjakinja, koja je ovaj put odlučila ustrajati u liječenju.

a Ivanka Ledenko, predsjednica Udruge za pomoć roditeljima ovisnika "Nada", ističe da se kao roditelji osjećaju odgovornima dići glas i iznijeti mišljenje koje je različito od mišljenja stručnjaka. Apeliraju da se pokuša nešto promijeniti u načinu i kontroli davanja zamjenske terapije.

– U terapijskim zajednicama i komunama ima izliječenja i tamo se može bez heptanona. Dakle, može se i vani – ističe Ivanka Ledenko.

vecernji list