Ovih pet samopregleda nikako ne trebate odgađati

zdravlje, žene, zdravlje, knjiga, samopregled, obaveza, pogreške, najveće pogreške, zdravlje
Evo na što još trebamo obratiti pažnju:

1. Madeži, pjegice i mrlje

Bilo da se radilo o madežima, virusnim bradavicama, pjegama ili mrljama, važno je voditi računa o bilo kakvim promjenama na njima. Ako imate svijetlu kožu ili imate nekog u obitelji tko je imao rak kože, trebate se češće pregledavati. Obratite pažnju na veličinu, strukturu, boju i rast ovih tjelesnih obilježja kako se ne bi razvili u nešto ozbiljnije.

2. Kosa

Kosa se vremenom prorjeđuje, ali ako ste primijetili da se to događa u relativno kratkom periodu, možda je vrijeme da odete na pregled. Neki od razloga gubitka kose su poremećen rad štitne žlijezde ili manjak željeza.

3. Menstruacija

Nemate naviku voditi kalendar menstruacije? Ovo je itekako važno jer vam može ukazati na neke promjene koje su povezane s odgodom ili izostankom menstruacije. Ne morate ručno voditi dnevnik jer postoji brdo besplatnih i jednostavnih aplikacija za mobitele.

4. Boja urina

Boja urina može vam puno toga reći o zdravlju vašeg tijela. Već sigurno znate da tamnožuta boja označava da pijete premalo vode ili da nešto s tijelom nije u redu, a ona s tragovima krvi definitivno je znak za uzbunu.

5. Grudi i vagina

Najvažnije je da jako dobro poznajete svoje tijelo, makar to značilo provjeru donjih dijelova s kompaktnim ogledalom. Također redovito pregledavajte grudi, ali se nemojte prestrašiti ako napipate mnoštvo malih kvržica jer su to mliječne žlijezde. Zabrinjavajuće su jedino kvržice koje po opipu i obliku odudaraju od uobičajenog tkiva grudi.

net.hr