Ovih 6 namirnica proizvođači najčešće fejkaju, a mi ih kupujemo misleći da su zdrave

kava, Čaj i kava, učenje, pamćenje, kava, maslac u kavi, kava, jutro, šalica kave, stevija, zdravlje, štetnost, miš, kava, užas, kava, podvaljivanje, Sastojci, kava, cijena, kava, tijelo, konzumiranje kave, kava, zdravlje, namirnice, lažni sastojci, muškarci, kava, kava, sol, kava, čaj

Kao potrošači imamo pravo znati što smo kupili za novac koji smo potrošili. Privlačne ambalaže su trikovi proizvođača kojim nas mame da kupimo baš njihov proizvod, ali i mi imamo par trikova kako bi skužili koji je proizvod zaista onakav kakvim se i predstavlja.

Mljevena kava

Čarobni jutarnji napitak. Tko se ujutro još pita od čega se sastoji ova fina kavica koja nas transformira u radno sposobno biće? Opet nitko? Ipak, mljevena kava često u sebi sadrži prženi ječam, pšenicu ili soju. Kao kupci se možemo zaštititi tako da sami meljemo zrna kave. Na taj način ćemo svakako dobiti bolju i zdraviju kavu.

Voćni sokovi

Voćni sokovi često na svojim ambalažama sadrže brojku 100 %. Naravno, iako kupac očekuje da će dobiti 100 % soka od željenog voća, ono što se ustvari često prodaje pod tom cijenom je sok razrijeđen s vodom ili pomiješan sa sokom od nekog drugog voća iste kiseline ili slatkoće. Stoga pri kupnji sokova pažljivo pročitajte mala slova na poleđini ambalaže.

Maslinovo ulje

Voljeli ga ili ne, maslinovo ulje je biznis i to su već znaju i ptice na maslinovoj grani. Kod kupnje ovog skupocjenog ulja širom otvorite oči i uši jer se može dogoditi da kući dođete s palminim ili sojinim uljem. Kako bi prepoznali pravo maslinovo ulje, u čašu ulijte malo ulja i stavite u hladnjak. Vaše maslinovo ulje nije ‘fake' ako se u čaši napravi talog.

Parmezan

Kod kupnje ovog ukusnog sira postoji opasnost od kupovine miksa različitih sireva koji se prodaju pod jednim imenom - parmezan. Stoga se preporuča kupnja cijelog sira (tzv. cijelog kotača) i ponovno obraćanje pažnje na sitna slova otisnuta na ambalaži.

Med

Pala je žlica u med onima koji su se dosjetili ovu zdravu namirnicu prodavati po visokoj cijeni uz nisku kvalitetu. Nerijetko se dogodi da je med pomiješan s raznim sirupima koji su prepuni šećera. Domaći med nećete trebati držati u hladnjaku i ta se namirnica, kada ne sadrži razne dodatke, ne može pokvariti.

Riža

Možda najopasniji proizvod po vaše zdravlje ako na njega ne obraćate pažnju. Neki proizvođači škrob miješaju s plastikom kako bi dobili na količini. Zrna nastala na taj način ni po čemu se ne razlikuju od pravog, zdravog zrna riže. No, rižu tretiranu plastikom možete prepoznati tako što njihovo zrno ne potone u vodi već pluta na površini. Stoga, svakako pri kupovini obratite pozornost na proizvođače i vjerujte samo priznatim brendovima.

net.hr